Nahotel.bg в България - София – расте, но не старее. Актуално от хотелите и къщите за гости в каталога nahotel.bg

София – расте, но не старее

Nahotel.bg: София – расте, но не старее София е столица на Република България от 1879 г. и бележи отминаването на тъмните векове, по време на Османското владичество. Градът заема стратегическо място от териториална гледна точка и е център и кръстопът на икономическото ни и социално развитие.

Какво трябва да видите в София?
част първа

В центъра на града са концентрирани по-голямата част от забележителностите, които не бива да се пропускат.
Ще започнем от впечатляващия паметник на руския цар Александър или т. нар. Паметник на Цар Освободител, намиращ се на площад Народно събрание. Целият площад, както и част от стария център на София е покрит с т. нар. „жълти павета” – оригинална и неповторима пътна настилка, издържала през годините, будеща интерес и днес. Площадът е наситен с паметници на културата и забележителности. Срещу монумента на Цар Освободител се издига величествено Парламента (Народното Събрание), а от ляво на него – най-голяма църква в България – Александър Невски. Тя е една от най-значимите и впечатляващи сгради в София. Построена е между 1882 г. и 1912 г. и може да събере около 7000 души. Криптата под катедралата е част от Националната галерия на изкуствата и дом за старобългарска художествена колекция. Народното Събрание е построено на три етапа от 1884 г до 1928 г. от български архитект, живеещ и работещ във Виена. Логото на парламента „Обединението прави силата” е исвестно от столетия и разкрива основната идея на институцията.
Най-старата източно православна църква в София е „Света София”. След редица основни ремонтни дейности и реставрация, църквата възобнови публична дейност през последните 10 години. Ролята й сред обществото е голяма и е предпочитано място от софиянци за извършване на традиционни ритуали. Именно от нея идва и името на столицата София. Простоватата червена църква датира още от 5/ 6 век. Пред църквата гори „Вечният огън на незнайния войн”, запален през 1981 г. в чест на националните герои пострадали във войната.
Софийската опера, също е интересно място за визитата Ви. Намира се на ъгъла на улиците Раковски и Врабча. Ако харесате нещо от програмата може да го видите през вечерните часове. Не далеч от нея се намира и знаменития паметник на Васил Левски. Той се намира в центъра на забързано кръгово движение и отбелязва мястото на неговото обесване от турската полиция през 1873 г. (по време на османското робство).
На близо се намират и добре познатите образователни центрове – Софийския Университет „Св. Климент Охридски” и националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Паметници на братята Евлоги и Христо Георгиеви, основатели на университета са поставени пред централния вход на сградата. По подобен начин пред централния вход, в градинката пред библиотеката може да видите паметник на Кирил и Методий.

Source:


08 април
Разгледайте профила на Nahotel.bg
Статията е разгледана  3645 пъти.
СПОДЕЛИ:
facebook
twitter



ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук