Nahotel.bg в България - Какво трябва да видите в София? . Актуално от хотелите и къщите за гости в каталога nahotel.bg

Какво трябва да видите в София?

Nahotel.bg: Какво трябва да видите в София? част трета

За да стигнете до Площад Александър Батенберг не се изиска кой знае колко. Той е на няколко минути пеша от Радисън или Шератон, например. Така или иначе, ако сте с кола ще трябва да спете на синя зона и да плащате за престой (с изключение на събота, неделя и официалните празници). По времето на комунизма площадът е носил името 9-ти Септември и на него се е намирал Мавзолеят на Георги Димитров, пострен през 1949г. Площадът се е използвал винаги при воени паради и честване на национални празници. През 1990г. тялото на Г.Димитров е преместено, а мавзолеят е разрушен на два етапа – през 1990г. и повторно през 1999г. На мястото му днес може да видите красиво оформени градинки с цветя и пешеходни алеи.Величествени сгради се простират от към северната страна на площада, като Националната художествена галерия, Етнографския музей.
Бившият царски дворец (дом на първия след-освобожденски монарх Княз Ал. Батенберг) и настояща Художествена галерия е реномирана сграда във Виенски стил. Днес галерията е отворена за непрекъснати изложби и посещения. В етнографския музей може да се натъкнете на редица елемнти от фолклора и бита на българина. Традиционни и битово-културни носители на българската история от всички крайща на страната са добре съхранени и достъпни за любознателните. Част от експонатите, обаче, са безвъзвратно унищожени след бонбандировките през 1944г. Но и до днес интересен за чужденците остава специфичния дървен таван.
Продължавайки на изток по жълтите павета, ще забележите изящната руска църква „Св. Николай”, построена през 1912-1914г. Златните куполи са доизпипани старателно последно време и превръщат църквата в един от най-атрактивните фото-мотиви. Пресичайки улица Раковски ще се натъкнете на Военния Клуб. До 1944г. там са се провеждали редица прекрасни балове, с присъствието на аристрокацията и кралското семейство – елитът на стара София. Фасадата на сградата е в атрактивен ренесансов стил и е реставрирана изцяло преди няколко години (като част от проекта „Красива България”). И днес във Воения Клуб се провеждат официлани мероприятия като балове, посрещане на делегации, сватби и други.
Недалеч се намира и най-красивия театър в света: Театър Иван Вазов. Той е най-старият и автентичен театър в България. 40-метровата фасада е обгърната от голям фронтон от шест бели колони, над които може да видите склуптори на Аполон и музите. Построен през 1907г., вътрешността на театъра е унищожена от пожар през 1923г. и е възстановена шест години по-късно. Богато украсената главна зала разполага с 850 места, които рядко стигат за желаещите посетители. Днес в театъра се разиграват редица пиеси, а билетите свършват месеци преди постановките. В градината пред театъра ще видите построените през 1976г. фонтани и бронзова статуя, които фонтани спряха да работят през 1990г., но осем години по-късно бяха в изправност и продължават да радват минувачите, особено през горещите летни дни.
В тази зона на центъра, може да видите и Археологическия музей. Това е най-старият музей в България. Днес музеят се смята за особено чаровен и интересен. В колекциите вътре може да видите съкровища, златни монети, праисторически паметници от Българското миналало, както и експонати от Средните векове. Включително наското откритото Тракийско съкровище (златната маска и златния венец).

Source:


17 април
Разгледайте профила на Nahotel.bg
Статията е разгледана  4940 пъти.
СПОДЕЛИ:
facebook
twitter



ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук