Nahotel.bg в България - Какво трябва да видите в София? . Актуално от хотелите и къщите за гости в каталога nahotel.bg

Какво трябва да видите в София?

Nahotel.bg: Какво трябва да видите в София?   част четвърта

Ако погледнем малко настрани от центъра на София, трябва да посетите известната Боянска църква и Историческия музей. Двете забележителности се намират близо една до друга, в полите на Витоша планина. За да стигнете до там може да използвате градксия транспор, такси или личния Ви автомобил. Гледката от високо не е за изпускане.
Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“е част от Националния Исторически Музей в София. Тя е една от малкото и добре запазени средновековни монументи, доказващи значителния принос на българската монументална живопис към Европейската култура на средните векове. Църквата е построена в края на Х и началото на ХI век. Могат да се видят стенописи от 1259г.Фигурира в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследсво от 1979 г. Отнася се към типа двуетажни църкви-гробници с долен етаж, предназначен за крипта (гробница) и горен за семеен параклис. Счита се за църква към извънградската резиденция на феодала от която тя е била част. Стенописите в църквата са от различни периоди: 11-12 век, 1259 г. (най-ценните), 14 век, 16-17 век и 1882 г. Благодарение на реставрацията, която завършва през 2006 г, ясно се виждат фреските от 17 век (които са изрисувани върху по-старите от 12-ти), между които е и първото изображение на Свети Иван Рилски. Фреските на Боянския майстор Вълчан се смятат за предшественици на европейския Ренесанс
Основан през 1973 г., историческият музией е един от най- големите музеи в България и Европа. В него се съхраняват над 600 000 паметници на културата от праисторическо време до наши дни. Първата представителна експозиция е открита през 1984 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава в сградата на Съдебната палата в центъра на София. По решение на Министерския съвет от април 1997 е преместен от пролетта на 2000 в "Дом номер 1" на Президентската резиденция, Бояна и става най-добре охраняваният музей в страната.

Къде може да отседнете в София?
Ако Ви влече повече отпускащата природа и чистия въздух, може да отседнете направо в някой от крайните квартали на града. За да сте близо до забележителностите споменати по-горе и до необятната Витоша – отседнете в Хотел вила Бояна или Хотел Каза Бояна. В квартал Драгалевци препоръчваме Хотел Дарлинг, Хотел Александър и Хотел Витоша.
Ако предпочитате натоварения, шумен, но все пак миришещ на живот и динамика град – отседнете в центъра на София или близо до него. Според повода на визитата Ви може да изберете бизнес хотел, като Шератон, Хилтън, Радисон или DownTown хотел. Ако обичате малките, семейни хотели – препоръчваме Boutique хотел. Други известни и често посещавани са хотел Атлантик, хотел Експо, хотел Лозенец, Кемпински Хотел Зографски, Парк Хотел Витоша и т.н.
В София има много хотели и вили. От вашите желания и възможности зависи къде ще се настаните. Избор има! Цените варират голяма амплитуда – от 50лв за двоина стая до 250лв. и нагоре.

Source:


21 април
Разгледайте профила на Nahotel.bg
Статията е разгледана  5948 пъти.
СПОДЕЛИ:
facebook
twitter



ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук