Nahotel.bg в България - Ягодина и Ягодинска пещера. Актуално от хотелите и къщите за гости в каталога nahotel.bg

Ягодина и Ягодинска пещера

Nahotel.bg: Ягодина и Ягодинска пещера Ягодина е малко, китно селце. На север и североизток е загурнато от върховете „Св. Илия” и „Ушите”, а на юг го закриля горският връх Дурага, който се издига като огромна зелена стена над селото на височина 700м.

През 21 век основният поминък на село Ягодина остава туризмът. Сега тук се предлагат около 150 забележителни местенца за посещение. За туристите има хотели, вили и къщи за гости. Мястото е запленяващо със своето спокойствие и тишина. Времето тече бавно и нищо няма да Ви притеснява.

Ягодинската пещера е една от най-красивите известни за хората пещери в България. Тя е и най-дългата осветена такава. Намира се близо до с.Ягодина, на 22 км. южно от град Девин. Ягодинската пещера е известан още и с името като "Имамова дупка". Проучването на пещерата започва през 60-те години на ХХ век, под ръководството на Димитър Райчев.
Част е от неповротимия карстов комплекс на Буйновското ждрело. Пещерата е дълга 10 км, като е изпълнена с много лабиринти, пропасти и етажност.

На около 30м. над изхода на пещерата се стига и до естествения й вход. Той е превърнат в музей на неолита и там може да се натъкнете на сечива и инструменти от бита на праисторическите хора. Безспорно това е едно от кътчетата на нашата Родина, които трябва да се посетят. Ягодинската пещера е част от 100-те национални туристически обекта.
Source:


24 март
Разгледайте профила на Nahotel.bg
Статията е разгледана  5617 пъти.
СПОДЕЛИ:
facebook
twitter



ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук