Nahotel.bg в България - Забележителности в Панагюрище. Актуално от хотелите и къщите за гости в каталога nahotel.bg

Забележителности в Панагюрище

Nahotel.bg: Забележителности в Панагюрище Много български паметници на културата са запазени и реставрирани, за да могат поколенията да се любуват и гордеят с българската история. По-голямата част от архитектурното ни наследство е съсредоточена в малките към момента, но многолюдни, със стратегическо и търговско значение в миналото градчета. Такива са Копривщица, Карлово, Каловеф, Мелник, Банско и т.н.

Една особено вдъхваща гордост и очарование забележителност е Джуджевата къща в Панагюрище.
Къщата е строена през 1860-та година от Дедьовия род – знатен род, с голямо богадство и многолюдно семейство. Една от четирите му дъщери се омъжва за Петър Джуджев (панагюрец, възпитаник на Сорбоната). Интелигентен и заможен млад мъж, с широки познания и мироглед изграден от видяното в Швейцария, Франция. Поради семейни причини той откупва къщата от бащата на съпругата си, която до ден днешен (въпреки, че е собственост на друга фамилия) е позната с името Джуджевата къща. Наричали са имането още Джуджевата воденица и Огнената воденица. Въпреки обратите на живота, войните и руското присъствие къщата запазва възрожденския си облик и пази десетки тайни и образи. Панагюрскиата и Копривщинската архитектура има много общо, но и много различно. Панагюрските къщи са с открити тераси, с повече вътрешни разделения и врати (с цел запазване на топлината през зимата).

През 2007 г. къщата е реставриранта по проект на Националния институт за паметници на културата. Процесът по реставрация продължава до 2009 г. Лека модернизация и освежаване, но запазване битовия интериорен стил и екстериорен дизайн – това ще видите днес, ако посетите мястото. ЗапазенИ са растителността и зеленината в двора.

Source:


31 юли
Разгледайте профила на Nahotel.bg
Статията е разгледана  6202 пъти.
СПОДЕЛИ:
facebook
twitter



ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук