Хотел и механа Добърско - в България, с. Добърско. Повече информация за заведението: услуги, снимки, оферти, новини, коментари. Hotel - Tavern Dobarsko.

Забележителности с. Добърско, община Разлог

Хотел и механа Добърско: Забележителности с. Добърско, община Разлог Село Добърско е сред най-старите селища в България. За първи път името Добърско се споменава в грамота на цар Иван Шишман от 1378 година. Тогава селището е известно с името Гнидобрадско. След потурчването на Разлог, населението на Добърско бързо нараства с българите, търсещи спасение от османците.. До 18 век Добърско е важен икономически и търговски център в разложката котловина. Името му тогава е било Недобърско. През вековете Добърско е център на важни културни и религиозни събития.

Навярно най-голямата историческа забележителност в селото е църквата Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, която се намира точно в централната част на Добърско. Тя представлява трикорабна базилика от 17 в. построена наполовина в земята с цел да не навлече гнева на Османската империя. Броя на изографисаните образи в храма надхвърля 460, което имайки предвид малката площ, върху която са разположени е постижение на религиозното изобразително изкуство само по себе си. Заради тях храмът е обявен за Национален паметник на културата. Доста атрактивен за посетителите на селото и църквата е а стенописът на Исус Христос във форма, приличаща космически кораб. В двора на храма има извор, който се смята за лечебен и също пази история, обвита в легенди.

Добърско се намира и доста близо до Рилския Манастир, а около Добърско да са разпръснати цели осем светилища, които заобикалят като условна ограда селото.



Сред атракциите в Добърско са и 30-метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500-годишна ела.

На няколко километра от селото се намира и Паркът за реадаптация на танцуващите мечки - гр. Белица.

От селото тръгват и интересни планински маршрути, известни на планинарите, а именно към вр. Мусала, към хижа Добърско и хижа Македония.

Интересни местности тук са Германица, Саровица, св. Илия.

Source:


03 февруари
Разгледайте профила на Хотел и механа Добърско
Статията е разгледана  9222 пъти.
СПОДЕЛИ:
facebook
twitter



ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук