България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Видин

Видин е разположен по поречието на река Дунав в Северозападна България. Като областен град притежава важни административни и промишлени функции с национално значение. Там се е намирало първото голямо пристанище, а днес се строи мост, свързващ град Видин с румънския град Калафат (намиращ се от другата страна на реката).
Видин е град с многовековна история. Създаден е още през древността. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония, където римляните по-късно построили крепостен град с името Бонония, който българите нарекли Бдин, а по-късно Видин. По време на Римската империя той бил един от главните градове на провинция Горна Мизия.

Към историческите забележителности причисляваме крепостта „Баба Вида” (единствената изцяло запазена средновековна крепост в България). Музеят-крепост "Баба Вида" е един от Стоте национални туристически обекта на БТС. Крепостта е разположена на големия завой на река Дунав при град Видин. В самата крепост се опазват редица находки и сведения за историята на крепостта. Тъй като крепостта е предназначена и за туристически цели, при възстановяването е запазена обстановката в близък до естественото ? състояние вид.

Други културни забележителностиса:
- музей „Конака” - след Освобождението сградата е преустроена и в нея са вмъкнати елементи от българската възрожденска архитектура. Днес там могат да се видят експонати от раздели „Праистория”, „Античен свят”, „Средновековие”;
- Видинска художествена галерия „Никола Петров” - основана през 1961 година. Състои се от три отдела — „Живопис“, „Графика“ и „Скулптура“;
- Драматичен театър "Владимир Трандафилов”;
- Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”;
Ангелов хан, Хотел Аврамов, Хотел Дунав, Парк хотел Голдън Бийч, Семеен хотел Мишел, Хотел Вивиал, Апартамент Бонония, Хотел Видин, Хотел Йоанна, Хотел Ровно,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук