България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Разград

Разград се намира в Североизточна България и е административен център на едноименната община и област Разград. От природна гледна точка общината се намира в централната част на Лудогорското плато. Характерно за него е хълмистия и платовиден релеф, с наклон към река Дунав. Там, където височината на речното течение е дълбоко, долините представляват истински каньони,като най-типична в това отношение е долината на р. Бели Лом.

Данни за населеност на територията около Разград има още от времето на античните цивилизации!
В града има филиал на Русенския университет, функционират 6 основни училища и 8 гимназии. Градският футболен отбор се казва Лудогорец, а през 1937 – 1938 г. в разградската гимназия, учениците под ръководството на Борис Белчев (най – активният деятел на баскетбола в града за своето време) построяват първото баскетболно игрище в града. Като образец за въпросното игрище са взети мерки и отношения от френско спортно издание. В началото се е обръщало повече внимание на игри като волейбол, футбол, колоездене, но след 1944 баскетболът придобива все по-голяма популярност.

Към забележителностите в района, трябва да посетите:
- Археологически резерват „Абритус” – част от стоте национални туристически обекта;
- Мавзолей-костница на руските войни, загинали за освобождението на Разград – намира се в центъра на града и от 1967 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.
- Часовниковата кула – строена през 1764 г. е готически стил. След деформации в пострйката (започнала е да се накланя) е обновена от майстор Тодор Тончев;
- Етнографския и историческия музей;
- Къщите-музеи на „Станка и Никола Икономови“ и „Димитър Ненов“;
- Художествена галерия към Съюза на Българските художници;

Първото сведение за българско килийно училище в Разград е от 1667 г. Мъжко взаимно уилище се открива през 1487 г. от Никола Икономов - Жеравненеца. Девическо взаимно уилище има от 1849 г. Мъжко класно училище е открито през 1860 г. Девическо класно училище е разкрито през 1866 г. Всички училища са били в двора на църквата. Градът има вековни традиции в театралното и музикалното дело. През 1879 г. официално е създаден църковен хор. През 1887 г. се формира първият оркестър в града под ръководството на Алексей Шулговски. Първото театрално представление е от 1878 г. - "Стоян войвода". През 1905 г. се създава "Театрална дружина" с ръководител Григор Попов.
Хотел Кованлъка, Комплекс Тифани,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук