България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Тополовград

Тополовград е разположен на северния склон на Сакар планина на Югоизточна България. Сред природните забележителности на района са т.нар. „долмени”. Долмените са мегалитни съоръжения, изградени от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Свързани са с религиозните вярвания и ритуали на древните хора и много често са използвани за погребения. Разпространени са и в Европа, Азия, Африка, главно в крайморските области. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. Между Тополовград и с. Хлябово в местността Палеокастро могат да се разгледат прочутите Соларни дискове. Това са скални паметници, разпространени в планинските райони на Тракия. Срещат се като отделни групи, а също така и в комбинация с други скални паметници, като: басейнчета с кръгла или правоъгълна форма, улеи и „гробници”.

В града функционира етнографски музей, експозицията на който включва традиционни за региона женски дрехи и предмети от възрожденската епоха. До Тополовград се намира един от най-големите манастири в Южна България – манастирът "Света Троица", а до него – скална пещера "Вехтата черква", с останки от стара живопис.
Традиционни културни празници в общината са Национален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира и Национален народен събор "Света Троица".
Сакар, Тунджа, Тунджа,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук