България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

с.Медвен

Село Медвен се намира в община Котел, Югоизточна България. Поради близостта си с град Котел носи някои негови характерни черти в архитектурен и битов план. По време на Възраждането стоителството е особено силно и се изграждат основно два типа жилища – отворени (с чардак) и затворени (с вътрешна стълба). Днес село Медвен има над 400 къщи, които обособяват тукашната архитектура. За паметници на културата са обявени 168 от тях.

Към къщите музеи спада и тази на Захари Стоянов, която е запазена в първоначалния си автентичен стил и е устроена да посреща туристи в наши дни.

Към известните личности в този район спадат:
- Захари Стоянов;
- генерал-майор Петър Лолов (1864-1925) - български военен деец;
- Васил Богалев - Медвенец - строителен инженер;
- Стоян Бъчваров, актьор, един от пионерите на българския национален театър. Негова паметна плоча е поставена на родния му дом в самия център;
къща за гости Орлица, къща за гости Радославец, вилно селище Синия вир,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук