България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Силистра

Силистра е град, разположен по поречието на река Дунав, Североизточна България. Той е административен и стопански център на едноименните община и обалст Силистра. В основата на на местната икономика са земеделието, машиностроенето, текстилът, обзавеждането, хранителни продукти и тухларството. Празникът на града се чества на 14 септември. Този празник съвпада с бирения фест.

Силистра е град с изключително богата история. Сред основните забележителности са остатъците от късноантична римска гробница и турската крепост Меджиди Табия.

Град Силистра – античният Дуросторум е основан през 106 г.сл.Хр., когато по нареждане на император Траян на територията на днешния град е настанена една от елитните единици на Римската империя – ХІ Клавдиев легион. Това е началото на една забележителна и славна история. През 169 година императорът-философ Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град – муниципиум. Между ІІ и VІ век Дуросторум е главният фортпост на империята срещу варварите. Тук е роден “спасителят на Рим”, наричан още “последният римлянин” Флавий Аеций. Тук през 303 – 307 година постигат мъченическа смърт 12 светци, превърнали се във фундамент на християнството в българските земи. През епохата на Първото българско царство при хан Омуртаг в Дръстър е изграден Дунавския дворец на българските ханове, в който през 896 – 897 година се установява самият цар Симеон Велики. През 927 година градът става резиденция на първия български патриарх Дамян. Между ХІ и ХІІ век Дръстър е столица на северните български земи – Подунавие, а през Второто българско царство – митрополитска резиденция и столица на Теодор Светослав и Иванко Тертер.

Забележителности за местността:
- Телевизионната кула;
- “Меджиди Табия” – един от най-красивите хълмове край града – част от Стоте национални туристически обекта;
- резерват „Сребърна” – уникален със своите колонии от пеликани и звуци от природата;
- Театър „Сава Доброплодни“;
- Художествена галерия — с впечатляваща сграда в стил късен сецесион;
- Археологическия и етнографския музей;
- Историческия музей – част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз;


Родени в Силистра:
- Флавий Аеций (396-454), военачалник;
- Дядо Симо, български революционер от ВМОРО;
- Иван Атанасов (роден 1979 г.), писател;
- Веселин Суров Световен шампион по Водно спасяване, треньор на националния отбор по плуване;
- Павел Метеоров (1900-1977), скулптор;
- Орфи (1943-1999), илюзионист;
- Валентин Йорданов (роден 1970 г.), поет;
- Павел Цветков (роден 1971 г.), писател;
- проф.Славчо Иванов, литературен критик и писател;
- Петя Илиева (родена 1974 г.), световноизвестна балерина;
- други
Хотел Куин,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук