България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Поморие

Поморие е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море, на 20 км от Бургас и на 18 км от Слънчев бряг. Градът е основан с името Анхиало в края на V в.пр.Хр. Голяма част от жителите му били траки. От самото си основаване, чак до началото на миналия век, той е от най-важните черноморски градове по българските земи. Достига голям разцвет по времето на римското владичество. Тогава градът става епископски център и сече собствени монети. От това време (III-IV в. сл. Хр.) е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие. Гробницата е била своеобразен мавзолей на богата Анхиалска тракийска фамилия. Счита се за най-голямата и запазена гробница от този вид на Балканския полуостров. Тя представлява внушителен градеж на „суха зидария” без хоросан, като големите каменни блокове са свързани помежду си със железни и дъбови скоби. От горе е покрита с могилен насип висок 15 метра.

На 2 км северно от Поморие се намира Поморийското езеро, което е една от най-големите забележителности на града. По своя произход езерото е свръх солена лагуна, отделена от морето с естествена пясъчна коса и само в южната си част има свързващи канали, чрез които се осъществява притокът на морска вода. В южната му част се добива лечебна кал, която има висока йонна концентрация и поради това е сред една от най-лечебните в Европа. Северната част на Поморийското езеро се използва за добив на сол. Голямата соленост на езерото /6-8%/ определя наличието на специфични растителни и животински видове. Тук се срещат европейска солянка, халофитна трева, свит изворник, теснолистен папур и обикновена тръстика. Черноморското плюскавиче и водната лилия, които са вписани в Червената книга на България, също се срещат на територията на езерото. Фауната е сравнително еднообразна, като от рибите само ателината е включена в Червената книга на България. Всяка есен над езерото и околностите прелитат над 250 000 мигриращи птици и Поморийското езеро е ключово място за почивка на бели щъркели, гъски, пеликани, дъждосвирци, гмуркачи, гмурци. По време на миграция и през зимата се срещат малък корморан, къдроглав пеликан, белоока потапница, тръноопашата потапница и ливаден пеликан. Интересното е, че тук се намира и Музеят на солта.

Музеят на солта е единственият в България и в Източна Европа за производство на сол чрез слънчево изпарение на морската вода. Тук се представя древната анхиалска технология за производство на сол. Състои се от експозиционна зала и 25 декара действащи солници. Разполага с уникални колекции от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти.
Друга забележителност, която могат да посетят гостите на града, е защитената местност „Корията”. „Корията” е красива гора от бук и бряст в землището на с. Гълъбец. Селото се намира на 34 км северозападно от Поморие. Това е единствената запазена до наши дни вековна дъбова гора в този край. Официалният празник на града е 6 май, когато се провежда фестивал с маски.
Пенелопа Палас Поморие, Дом Костандара** град Поморие, Къща Слънчогледите, Апартамент Дани, При Американеца, Гранд Хотел Поморие - Балнео, СПА и Уелн, Ваканционен клуб Черно море, Поморие Бей, Токалиев, Зевс, семеен хотел Морска звезда, Пенека, Свети Георги, Марина Холидей Клуб , къща за гости Витис, Яна , Почивна станция Далас,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук