България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Китен

Курортният град Китен се намира в югоизточната част на България и е един от малките градове в страната. Разположен е северно от устието на Китенска река, а част от него на малкия полуостров Урдовиза. Основните особености на релефа в Китен, които са и от първостепенно значение за туризма, са двата живописни залива - Караагач и Атлиман и плажните ивици. Курортът се намира в непосредствена близост до природния парк „Странджа“, който е един от най-големите в страната. Той включва резерватите „Силкосия“, „Лопушна“, „Витаново“, „Тисовица“ и историческата местност „Петрова нива“. В близост до Китен е и парк „Ропотамо“. На територията му има 4 резервата - „Змийски остров“, „Морски пелин“, „Аркутино“, „Водните лилии“.

Непосредствено до Китен може да се видят останките от крепостта Урдовиза. Името Урдовиза идва от бронзовата епоха в древна Тракия. То е старо тракийско селище, което намира потвърждение с изобилните находки на антични каменни котви и керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична амбалажна керамика /главно фрагменти от амфори/ и фрагменти от римски съдове, открити в двата залива около полуострова. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. Към края на XIX-ти век стената на Урдовиза все още е била много добре запазена.
Градчето разполага с два плажа – Атлиман (на север) и Урдовиза (на юг). Също така има и малко пристанище, от което може да се наеме кораб за разходка до съседни селища – Приморско, Лозенец, Царево.
Хотел Порторико, Хотел ИСКРА, Орбита, Рай , Енерджи, Елит, Сигма, семеен хотел Морски легенди, Русалка, Морско конче, Китен Палас, парк хотел Рилена,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук