България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Ахтопол

Ахтопол е най-южният град на българското Черноморие. Разположен е на скалист полуостров на брега в подножието на планина Странджа. Градът има богата антична и средновековна история. Запазени са църквата „Възнесение Господне“, построена през 1776 г. и останки от манастира „Свети Яни“ от 12 век. Църквата е изградена в източната покрайнина на града, на височината до самия морски бряг, който стръмно се спуска към морето. Няма точни сведения за годината на построяване, освен отбелязаната в олтара дата – 1796. Църквата е еднокорабна, стените са с дебелина около 90 см, иззидани от ломен камък с широки измазани с хоросан фуги. Двата реда дървени пояси, които опасват сградата, както и четирискатният покрив с надвесена стреха, придават жилищен характер. Двата малки прозореца не пропускат достатъчно светлина, затова тя прониква и от покрива чрез четири пирамидални отвора. Това горно осветление (характерно за някои стари странджански къщи), се среща за пръв път тук така добре запазено като конструктивна и архитектурна форма.

В акваторията на залива са открити каменни, оловни и железни котви. Каменните се отнасят към тракийската древност и датират от началото на І-вото хилядолетие пр. Хр., оловните са от периода на древногръцката колонизация, а железните са от римската епоха и Средновековието. Отделни находки показват, че на Ахтополския полуостров е имало селище още през новокаменната и медно каменната епохи. Откриват се следи от траките, живели тук през бронзовата епоха и ранно железните векове (Х-VII в. пр. Хр.).
Празникът на града е в деня на “Св. Св. Константин и Елена”, а символът на Ахтопол е кукумявката Агао.
Хотел Ескада Бийч, Вила Жани Ахтопол,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук