България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Синеморец

Синеморец е разположен върху полуостров, южно от река Велека и на 5 км от Ахтопол. На полуострова са открити тракийски надгробни могили и малка крепост, а при подводни проучвания са намерени котви, останки от древен кораб и керамични фрагменти от 4–5 в. пр. н. е. и от Средновековието. Църквата в Синеморец е с патрон „Свети Георги“ и тук има интересна икона „Свети Модест“. Северно от селото е разположено устието на река Велека, пред което има широк залив. Естуарът на реката образува красива пясъчна коса при вливането си, която представлява плажна ивица „Косата“ или северния плаж на Синеморец. Североизточно от селото се намират заливът „Свети Яни“, където има рибарски пристан, и скалистата местност „Корабите“, за която има легенда, че там някога са разбивали старите и ненужни кораби.

Източно от Синеморец, във високата част на полуострова, е местността „Поляните“. Южно от нея е залив „Бутамята“ (Потамя) — южният плаж на Синеморец. На юг от Бутамята се стига до залива с красив плаж „Липите“, местност „Каньона“, където са характерните скални образувания „Скалата на Сизиф“, „Пещерата на гълъбите“ и „Разделената канара“.
Територията южно от Синеморец до село Резово е защитена местност „Силистар“. Местността е крайбрежна влажна зона със запазена лонгозна гора. По дюните и скалите около „Силистар” гнездят редки и защитени птици.
ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук