България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Балчик

Балчик е малък, но прекрасен Черноморски град в Североизточна България. Намира се в близост до Албена и Варна, община Балчик. Населението на града е около 12 хил. души.

Смята се, че траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешният град. Открити са тракийски предмети на възраст над 2000 години (чаши, метални съдове, накити, оръжия). През 2007 година бяха разкрити основите на храм на Кибела от елинистическата епоха с множество статуи, фризове, фигурални композиции и украса.
По време на античността градът се е казвал Дионисополис, т.е. град на бог Дионис, а прабългарското му название е било Карвуна. Храмът на Кибела в Балчик, открит през 2007 г. в центъра на града. Досега археолозите са открили осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка Кибела и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки.

Градът радва своите посетители с многообразие и качество на забележителности. Такава е и най-голямата гордост на Балчик - архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ - изграден през 1924 г. за лятна резиденция на румънската кралица Мария. Дворецът е част от Стоте национални туристически обекта на БТС. Днес принадлежи на българското Министерство на културата като творческа база, а градината - на Софийския университет като ботаническа градина за развитие на уникални видове. Тя е създадена първоначално от академик Асен Дацев и днес там могат да се видят разнообразни растителни видове, включително втората по големина кактусова колекция в света след тази в Монако. Университетската ботаническа градина и Дворецът представляват безспорно визитната картичка на Балчик. На 27 юли 2005 градината отбелязва 50-годишнина от своето създаване. През 2006 г. университетската ботаническа градина отваря своята новоизградена част, предназначена специално за посещение от хора с увреждания.

Историческият музей на Балчик разполага с интересни находки, датиращи от преди няколко века. В Балчик има: етнографски и възрожденски комплекс, художествена галерия, взаимно училище, три църкви и една джамия, които също са обект на интерес от страна на туристи.

Град Балчик е център за много културни мероприятия. Ежегодно се провеждат множество фестивали. С традиции е детският фестивал Усмивките на морето. С тенденция да се превърнат в ежегодни фестивали са Балфест — международен филмов фестивал за документални филми и международния Филм форум.Друг фестивал, който е затвърдил името си и се свързва с Балчик е международният фестивал Процес-пространство. През 2005 година Балчик бе домакин на нов детски фестивал „Хоро от перли“. През 2007 г. в началото на месец май бе поставено началото на първия фотопленер „Балчик - древен и модерен“. Повече от 40 фотографи запечатаха белия град. Снимки от организираната изложба бяха показани в София, Варна, предстои в Габрово и Русе. През 2008 година фотопленера ще се проведе отново в началото на месец май.
Хотел Хоризонт, Акроза, ВАКАНЦИОНЕН КЛУБ ХАКУНА МАТАТА - БАЛЧИК, Вила Владимира, Вила Бети, Хотел Валео, Хотел Магнолия, Хотел Къщата, Самостоятелни стаи Криси, Хотел Лотос, Мотел Емоция, Вила Джулия, Ваканционен клуб Хакуна Матата , Хотел Мистрал, Апарт хотел Марина Сити, Вила Двете Мечета, Хотел Наслада, Хотел Париж, Хотел Хелиос, Хотел Рай, Къща за гости Глория, Къща за гости Петра, Къща Брезите, Къща за гости Деси, Къща за гости Наташа, Хотел Алекс, Вила Кати, Почивен к-с Олимпия – Суперснаб, Къща за гости Сребърна перла, Апартамент Черно море 32, Квартири Христови,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук