България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Шабла

Град Шабла, в близост до Каварна на брега на Черно море е курортно селище с богата история и красива природа. Шабла се намира на около 25 км от границата с Румъния и на 80 км от Варна.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият (32 метра) в България. Официално влиза в експлоатация през 1857 година. Основата на съоръжението е квадратна база, в сечението на пиластрите, поддържащи свода, дебелината на стената достига 3 метра. Централният купол е поддържан от четири по-малки купола. В западната стена е вграден султански монограм на султан Абдул Меджид, управлявал турската империя в периода 1839-1861.

В миналото град Шабла е бил територия, на която е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. В морето около Шабла има множество потънали морски съдове и подводници от втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. Местността е любимо място и за орнитолозите. До Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието.

На около 3 км от Шабла се намира и защитена местност Шабленско езеро, обявена за такава през 1979 година Под това име се обединяват две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Тук се срещат растения, които рядко могат да се видят на други места. Особено значение имат за птичата фауна. През есенно-зимния период могат да се наблюдават световно застрашени видове. Над 70 вида са вписани в Червената книга на България. Защитената местност е от голямо значение и за опазването на видрата. На близо се намира и Шабленска тузла- калолечебна зона, представляваща полусолено крайбрежно езеро отделено от морето с висок дюни.
Вилно селище Регина, Къща за гости Стара къща, Почивна база Къмпинг Добруджа, Къща за гости Бялата къща,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук