България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Камен бряг

Камен бряг се намира в община Каварна, Североизточна България. Широко познат и предпочитан курорт за летуващите в по-примитивни условия, за търсещите дивото и незасегнатото от човешката ръка, за максимално отдалечаване от стреса и забързаността на големите градове.

През вековете селото е носило различни имена. Предполага се, че средновековното име е било Каменник, но не е потвърдено на 100%. От турското робство е останало наименованието: Кая бей кьой - буквален превод "Селото на каменния господар". Названието на селото произхожда от самотната скала пред "Малката яйла" на морския бряг пред селото, символизираща мястото му, както и въобще каменния бряг на километри наоколо. По време на румънското управление селото се е казвало Стънка. Днес Камен бряг носи името си от каменистата естност, където се намира. Десетки километри висини от камък и малко растителност. Брегът се подава на застрашителна височина над морската шир, а гледката предизвиква възхищение и умиление сред посетителите.

Близо до селото се намира археологическата местност "Яйлата" с множество гробници, каменни жилища и ранновизантийска крепостна стена. На входа е открит и разчистен тракийски олтар на слънцето. На около 1,5 км от "Яйлата" се намира "Огънчето" - газово находище от края на 50-те години, което гори и до днес.
ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук