България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Самоков

Град Самоков се намира в Западна България на 55 км от София. В града са разположени два от Стоте национални туристически обекта: Историческият музей и Девическият манастир.

Идеята за Историческия музей идва от двама известни самоковски художници: Наум Хаджимладенов и Васил Захариев. С дейното участие на още двама известни майстори на четката – Христо Йончев-Крискарец и Павел Францалийски музеят става факт през 1931г. През годините се правят множество изложби и днес музеят притежава около 30 000 експоната. Девическият манастир в Самоков започва своя живот около 1772 година като малко девическо монашеско общежитие. Основано е от баба Фота, която подарява имотите си на Рилския манастир, а в собствената си къща обединява малобройна девическа общност.

В средата на XIX век там вече, по каноните на оформения по подобие на Рилския типик устав, живеят повече от сто монахини и послушнички. През 1837-1839 година, наред с други разширения, е издигната внушителна трикорабна църква. Тук, редом с образите на Богородица с младенеца и Исус Христос, са изобразени и първоучителите Св. св. Кирил и Методий. Освен тях се пазят и интересни икони от самоковската школа - св. Никола, св. Йоан Златоуст, Три светители и др.

Самоков е център на зимните спортове: на юг от града се намира световно известният курорт Боровец, недалече са и ски курортът Говедарци и туристическият комплекс Мальовица, разположен на Меча поляна, в долинно разширение на река Мальовица и на 1720 м. надморска височина.
От 2002 г. град Самоков има своя градски празник на 21 август - Успение на Св. Симеон Самоковски, покровителят на града. Започва се с шествие и литургия, а на Бельова черква се прави курбан и фолклорна програма. Празникът продължава с голям концерт, фойерверки, конкурс „Мис Самоков” и различни празнични мероприятия. От 2003 г. в рамките на празника е включен и фестивалът на туристическата песен „Бялата порта на Рила“.
ПОЧИВКА ВЪВ ВИЛА АХП, Къща Захови, Хотел Замъка ФМ,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук