България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Кресна

Кресна е град, който се намира в Югоизточна България по поречието на река Струма, която в продължение от 20 км е оформила причудливото и живописно Кресненско дефиле – една от най-важните територии за опазване на биоразнообразието в България. Градът е разположен от двете страни на първокласното международно шосе Е-79, което е и най-краткият път от София за съседна Гърция.

Археологически находки, датиращи от древността, свидетелстват за ранното заселване на района. Според една хипотеза тук се е намирал град Александрия, който е бил първият град, построен от Александър Македонски. Ключов момент в историята на града е Кресненско-Разложкото възстание, което избухва на 05. 10. 1878 г. в резултат на несправедливото разделяне на България след Берлинския конгрес. Въстанието обаче е краткотрайно и неуспешно и бързо е потушено. Преди града, на живописен завой на река Струма, се намира паметникът на загиналите в Кресненско-разложкото въстание. Една от основните забележителности на града са Кресненски земни пирамиди – Мело. Те са разположени срещу гарата в града и представляват интересни пясъчни сипеи, които по състав и вид наподобяват Мелнишките пирамиди, но се отличават от тях с видимо по-малко разнообразие на формите си. Тук се намира манастирът „Св. Пророк Илия”. Сред религиозните паметници в района, задължително трябва да се види и храмът костница “Св. Иван Рилски”, построен в памет на загиналите във войните 1912-1913 г.

Кресна е изходна точка до Синанишкото езеро, в подножието на пиринския връх Синаница. Това е популярна и уникално красива курортна местност, а на брега на езерото е разположена и едноименната хижа Синаница. В района на община Кресна има множество открити минерални извори. Туристическа атракция представляват четирите основни находища - Градешките извори, Ощавските минерални бани /между с. Стара Кресна и с. Ощава/, Влахинският минерален извор /Влашка чешма/ и Брезнишките извори. Най-разработен е балнеоложкият курорт Градешки минерални извори, който се състои от 5 минерални извора с температура на водата от 20 до 68 градуса. Минералните води тук са бистри и без мирис, подходящи за лечение на множество заболявания. Многобройни туристи привличат красивите Синевръшки, Георгийски и Влахински езера, известни още като “Кристалните очи на Пирин”. Релефните особености на река Струма предоставят чудесни възможности за търсачите на екстремни преживявания. Районът на Кресненското дефиле е идеално място за практикуване на воден туризъм като рафтинг или каньонинг. Речният каякинг е друг екстремен спорт, който може да се практикува по бързеите на Струма. Районът около град Кресна предоставя възможности и за други видове туризъм. Това може да бъдат пешеходен туризъм, спортен риболов или велотуризъм.
ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук