България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Рила

Рила е град в Западна България. Намира се в област Кюстендил и е в близост до град Кочериново. На територията на общината има 28 планински и високопланински езера, циркусни езера, с ледников произход. На кота 2379 м се намира язовир “Калин”, който е най-високо разположения изкуствен басейн на Балканския полуостров. В историческото развитие на селището е безспорна ролята на Рилския манастир, датиран от Х век – векове наред огнище на просвета и култура, пазител на българския национален дух и на българската книжнина.

Сред архитектурните паметници на града е комплексът „Бабинска махала“, обявен за паметник на културата през 1971 г. В състава си включва 27 архитектурни паметника на културата - къщи (частна собственост), килийно училище и ц. „Св. Архангел Михаил“. Къщите не са отворени за посещение и не се използват с туристическа цел. Някои от тях са разрушени, а други са в лошо техническо състояние. Килийното училище датира от 1830 г. и в момента е разрушено.

Църква “Св. Архангел Михаил” - датира от XII-XIII век. Хрельовата кула в Р. манастир – датира от 1365 г. Като единични архитектурни паметници са обявени (1971) църква “Св. Никола”, Метохът на Рилския манастир (ветеринарна лечебница) и 9 частни къщи. Църквата "Свети Архангел Михаил" се намира в гробищния парк на гр. Рила на 20 км от Рилския манастир. През 1995 г., при експериментални консервационни проучвания е разкрита уникална находка – под грунда на видимите възрожденски стенописи е установено наличие на по-стар слой декорация – стенописи (изображения на светци) от края на XII - началото на XIII век. Църквата е един от многозначимите, новооткрити паметници в България, който допълва вече откритите по поречието на р.Рилска, стенописите параклиса на Хрельовата кула от 1335 г., тези в църквата “Св.Петър и Павел” в метоха “Орлица” от 1491 г. (на 2 км от гр. Рила).
В центъра на град Рила се намира църквата “Св.Никола”, която датира от 1885 г. В нея се съхранява рядък паметник на средновековната везба – литургична тъкан от групата на т.н. ”Епитафиос” с размери 107-109 см.
ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук