България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Ямбол

Град Ямбол е административен център на област Ямбол. Разположенен е от двата бряга на река Тунджа, Югоизточна България, на 80 км. от Черно море. Градът е бил известен под името Дианополис,Диосполис, Дамполис, Дъбилин и накрая Ямбол. Плодородните земи по долината на реката са били заселени още от най-дълбока древност.

Основни аграрни култури за района са Хлебна и фуражна пшеница, ечемика, слънчогледа, гроздето и други. Животновъдството е с ориентация към производство на месо - свинско и говеждо, и мляко - краве и овче.
В границите на общината има две защитени природни територии: Местността Ормана, намираща се на 2 км. от Ямбол, където се срещат находища на защитените блатно кокиче и мразовец; Лесо-парк на хълм Боровец в града.

Историческият музей в Ямбол разполага с комплексна експозиция, проследяваща историята на града и региона от неолита до наши дни. Понастоящем музеят разполага със специалисти, разпределени в 4 основни отдела: „Археология“ (включва фондовете „Праистория“, „Античност“, „Средновековие“ и „Нумизматика“), „Българските земи XV-XIX в.“ (включва фондовете „Възраждане“ и „Етнография“), „Нова и най-нова история“ и „Връзки с обществеността“. Към музея функционира и ателие за реставрация и консервация. На територията на общината се намират: Римска баня, Средновековната крепост на Ямбол, единственият запазен покрит пазар „Безистена“ XVI в., османски храм „Ески джамия“, една от най-големите художествени галерии с над 3 500 картини и скулптури фонд, в църквата „Св. Георги“ се намира уникален дървен иконостас, дело на Дебърската школа.

Най-ранните останки от селищен живот са открити в десетките праисторически селищни могили. Дори на територията на съвременния град Ямбол се намират останки от така наречените Рашева и Марчева могили, които датират от неолита, енеолита и бронзовата епохи. Античният град Кабиле край Ямбол е сред 100-те национални туристически обекта.
хотел "Роял", Хотел Визаж Ямбол, Спа хотел Кабиле, Ривърсайд, Хотел Медея,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук