България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Сливен

Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина, от която започва Източна Стара планина. Сливен е известен като „Градът на 100-те войводи“, свързани с хайдушкото движение. Старото име на града е Саволен и е свързано смислово със сливането на трите реки – р. Асеновска, р. Новоселска и р. Манастирска на територията на града.

Северно от града е разположен природният парк "Сините камъни", който обхваща близо единадесет хиляди и половина хектара от Сливенския Балкан, известен под името Карандила. Тук има много интересни естествени скални образувания. На запад, север и изток паркът е ограден от просторни гори, а на юг граничи с областния център гр. Сливен. Релефът е разнообразен, стръмен и силно разчленен. Северните склонове са стръмни, мъчнопроходими, обрасли с букови гори, а тези с южна компонента – прорязани от долове и оврази, урвести, без растителност. Природен парк "Сините камъни" е известен с чистия въздух, специфичния горски климат, с разнообразните ландшафти, където може да се открие изключително биоразнообразие.

В центъра на гр. Сливен расте най-известният в България е бряст – Старият бряст. Дървото, от вида Ulmus kampestris (полски бряст), е на около 1000 години и е обявено за защитен обект, който се охранява от държавата. Той е остатък от Великата българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се е простирала от Родопите до Черно море. Около 20 такива бряста са останали в село Самуилово, на 7 км. от Сливен. Всички са обявени за защитени обекти и се полагат грижи за тяхното опазване. За да се спрат евентуалните гнилостни процеси или развъждане на микроорганизми, кухините са запълнени с укрепителен пълнеж, като са оставени и отвори за естествена вентилация. Според поверието Старият бряст бил използван от османските турци за обесване на заловени хайдути.

На хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен са разположени останките на крепостта „Туида”. Тя е част от укрепителната старопланинска система, имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, а така също и за средновековната българска държава.
Хотел Панорама, къща за гости СИЯНА, Тома, Национал, Парк Централ, Шато Ветровитите Хълмове,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук