България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Монтана

Монтана се намира в Северозападна България и е областен град и административен център на община Монтана. Близостта на града с река Дунав и Сърбия предразполага за развитие на икономически връзки и индустрии. В Монтана са регистрирани над 2000 предприятия.
Близо до града е язовир Огоста и Монтанското бърдо (307 м.), наречено в едната си част „Баира”. Първото име на града, дадено му от римляните е Монтанензиум. При нахлуването на славянските племена района на римския град започва да се нарича със славянското име Кутловица, вероятно заради котловината, в която е разположена областта.

Развит производствен сектор е вторичният. Доминира производството на машнини, електротехника, хранително-вкусова промишленост. Градът е отрупан с магазинна мрежа от малки и средни предприятия, както и с открити пазари на плодове и зеленчуци, произведени в района.

Известни личности родени в Монтана са:
- Йорданка Благоева (1947-01-19) - световна шампионка и рекордьорка в скок на височина 1972;
- Росалин Наков (1965) – композитор;
- Константин Тодоров - изявен професор по съдова хирургия;
- Томислав Тошков - историк, латинист, грецист етнограф, певец и актьор;
- Кева Апостолова (роден 1946 г.) – писател;
- Иван Михайлов (1897-1982) - български политик, военен и държавен деец;
Бисерната къща,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук