България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Хасково

Хасково е град в Централна Южна България. Намира се недалеч от границите с Турция и Гърция, което определя и ключовото му географско положение. През територията на областта минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Любопитен факт е, че Хасково е на почти еднаква географска ширина с Рим, Барселона, Тбилиси и Чикаго.
Град Хасково е град с повече от хилядогодишна история. В самия център на града се издига паметник часовник, който е построен през 1985 година по повод честванията около хилядогодишнината от основаването на града.
Сред забележителностите на града е монументът „Света Богородица“, влязъл в Световни рекорди на Гинес като най-високата статуя на Света Богородица и Младенеца в света. Скулптурата е висока 14 метра и тежи 80 тона. Стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. В близост до монумента се намира камбанария, висока почти 30 метра, която се нарежда сред най-високите сгради в България.

Други известни паметници са паметникът на Капитан Петко войвода, паметникът на Незнайния войн и паметникът на Хасковските възрожденци. В Хасково се намира Старата джамия или още „Ески джами“. Това е първата джамия на Балканския полуостров, построена през1395 г., непосредствено след нахлуването на османските турци.

На 15 км от Хасково в посока Симеоновград се намира "Музеят на тракийското изкуство". Едната част от сградата с площ от 355 кв.м. е предназначена за богата музейна експозиция и копие на гробницата в Александрово. Експозицията дава информация за тракийската гробница – история на откриването и проучването, и интерпретация на стенописите. Тук посетителите могат да се запознаят с най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица. Останалата част на музея е обособена като модерен научноизследователски център с лаборатория и фондохранилище, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация.

Край с. Александрово в област Хасково се намира Александровската гробница, датирана към 4 век пр.н.е. Тя е принадлежала на тракийскицар или знатен аристократ. Предметите, свързани с погребалната церемония и тракийските религиозни вярвания за отвъдния живот са ограбени, но гробницата впечатлява с уникалните си стенописи.
Най-големият парк на територията на общината е "Кенана". В паркът се намират и два парк-хотела съответно с по 3 и 4 звезди, с прилежащи басейни и спа центрове. В съседство е построен най-големият комплекс от тенискортове с червена настилка на територията на града. В гъстите широколистни гори на парка е разположен зоопарк. Друг голям парк, който се намира в южната част на града е „Ямача”. В началото на парка се намира Монументът „Света Богородица“.
Официлният празник на града е 8 септември. Друг празник е "Китна Тракия пее и танцува" - събор за фолклорни песни и танци. Всяка година в края на септември пък се провежда Джазфест.
комплекс Клокотница, Парк Хотел Европа, Хасково, комплекс Фантазия, Родопи, Централ,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук