България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Кърджали

Кърджали е разположен в сърцето на източнородопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Регионалният исторически музей, който е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, е един от най-големите музеи в Южна България. В него се съхраняват находките от Перперикон и Татул. Основният фонд съдържа около 40 000 експоната.
На 15 км североизточно от Кърджали се намира археологическият комплекс Перперикон. Името му е свързано със златните монети Перпера, известни и като Златица в средновековна България. Счита се, че това е епископският град, в който Никита Ремесиански е покръстил бесите и им е дал създадената от него тракийска азбука и християнско богослужение на тракийски език. Свещенният хилядолетен град е унищожен от турците в ХІV в. и жителите му са отвлечени в робство. Сериозни аргументи доказват, че това е прочутото в древността светилище на Дионис, на тракийското племе сатри, чиито жречески род били бесите. То заедно със това на Аполон в Делфи са двата най-значими оракула в древността.
Сред културните забележителности на града са манастирските комплекси „Свети Йоан Продром“ и „Успение Богородично”. Друг паметник на културата е Дяволският мост, който се намира в близост до с. Дядовци. Мостът е построен в началото на 16-ти век по заповед и желание на султан Селим I-ви. Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, а широчината – 3,5 м.

На около 20 км от Кърджали се намира тракийското светилище Пещера Утробата, което датира от XI - Х в. пр.н.е. Пещерата представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на вулва. В дъното на пещерата се забелязва издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. В деня на пролетното равноденствие, слънчевият лъч се уголемява и влиза точно в дупката на олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути. Действието олицетворява оплождане, свещеният брак между скалата и Слънцето, възраждането на живота. До момента това е единствената открита подобна пещера в света.

Намерени са и няколко крепости, разположени на хълмовете около града. Това са средновековната крепост Моняк, тракийската крепост над село Иванци, крепост „Хисара”, крепост „Устра” и тракийската крепост и скални ниши до село Лисиците. Много близо до града се намират скални образувания известни като Каменна сватба и Каменни гъби. Местността около тези, наподобяващи пирамиди образувания, е една от най-посещаваните в България. Формирали са се преди близо 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Най-голям туристически интерес представлява скалната група Вкаменената сватба, която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността. Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига. В кърджалийския регион се намира и друго интересно варовиково образувание - Каменните гъби. Образували са се преди милиони години, под въздействието на влагата и вятъра, който им е придал причудливи "гъбени" форми, но с гигантски размери.

На територията на община Кърджали се намира и резерватът на редки растения „Вълчи дол“, където има находища на уникалното цвете силивряк или "Орфеево цвете", на снежното кокиче, червения божур, дървовидната синя хвойна и др. Стара легенда разказва, че силивряк е родено от кръвта на митичния певец Орфей. Празникът на града е 21 октомври. На тази дата през 1912 г. Кърджали е присъединен към територията на България (дотогава е бил в пределите на Османската империя). Смята се, че градът е присъединен точно в 12 часа по обяд и по тази причина градският часовник свири „Велик е нашият войник“ преди да удари 12 пъти. Градският часовник на Кърджали е единствен по рода си в България, защото на всеки кръгъл час свири български възрожденски песни.
Къща за гости Бетула, хотел Свети Константин , Къща "Пламена" Кърджали, Самостоятелни стаи Пламена, Болярка, хотелски стаи Булплод, ап. Пламена, Главатарски хан, Арпезос, Джебел, вила Енчец, Трифон Зарезан, самостоятелни стаи Анелия, къща за гости Мора, къща за гости Романтика, Перперикон, къща за гости Бетула,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук