България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Пазарджик

Град Пазарджик се намира в най-западната част на Горнотракийската низина. Първоначално градът е разположен на левия бряг на река Марица. След освобождението, той започва да се разраства и по десния бряг на реката. Пазарджишкото поле е заобиколено от Средна гора на север и Родопите на юг. В Пазарджик се намират катедрална църква „Свето Успение Богородично“, регионален исторически музей - Пазарджик и къща музей „Станислав Доспевски“, които са обявени за културни забележителности от 100 национални исторически обекта на Български туристически съюз.

Църквата „Света Богородица“ представлява трикорабна псевдобазилика с три портала. Легендата гласи, че някога мюдюрът (турски - управител на малък град) е позволил българите да си построят църква, но тя да е голяма колкото волска кожа и не по-висока от джамията. Но те пък разрязали кожата на малки лентички и направили с тях върху земята фигура, която да изглежда като пода на църквата. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки. Друг любопитен факт е, че по-голямата част от църквата е вдълбана в земята, заради условието на мюдюрът относно височината. Няколко пъти опожаряван и разрушаван той е завършен в този си вид през 1837 г.

Пазарджишкият исторически музей е един от водещите и най-стари музеи в България. Създаден е през през 1911 г. Музеят притежава собствена специализирана библиотека, реставрационно ателие и фотолаборатория. Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей е подредена в най-голямата жилищна сграда в Пазарджик от епохата на Възраждането, построена през 1850 година в стила на пловдивската възрожденска къща. Собственикът на къщата Никола Христович е бил богат пазарджишки търговец.

Художествена галерия „Станислав Доспевски“ е основана през 1966 година. Носи името на възрожденския художник и обществен деец Станислав Доспевски, работил в областта на портретния жанр. Настоящата сграда, в която се помещава галерията, е открита през 1980 г. По-късно (1911) в нея се помещава и Регионалния исторически музей. Художественият фонд на галерията надхвърля 10 000 творби. Експозицията представя българското изобразително изкуство от края на миналия век до наши дни. Художествена галерия „Станислав Доспевски“ има два филиала: къща музей „Станислав Доспевски“ и къща музей „Георги Герасимов“, както и експозицията на открито на Величко Минеков.

Друга забележителност в града е Часовниковата кула, която е построена през 18 век и разрушена през 1924 г. Възстановена е през 2010 г. с помощта на пазарджишката общност. Кулата се намира на площад "Съединение" и е с височина 27 м.
Домейн Пещера, Попсоколовата къща, Астория, Хотел Акрополис, Xотел Елбрус, Xотел Йор - Даниел,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук