България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Перник

Перник е разположен на двата бряга на река Струма, в едноименната котловина между планините Витоша и Люлин и планинския рид Голо бърдо.

Градът е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както и нейно седалище за България. През 2009 г. Перник официално е обявен за Европейска карнавална столица, заради своя международен маскараден фестивал Сурва, който е един от най-големите и пищни фестивали в света. Сред природните забележителности в местността е пещерата Духлата, която е най-дългата в страната (17 600м.). Пещерата представлява сложна многоетажна, лабиринтна схема, разположена на 6 етажа. Тук се намира и природният резерват Острица. Това е една от най-старите защитени територии на територията на България.

Сред културните и исторически забележителности на града е средновековната крепост Кракра, която е разположена на десния бряг на река Струма и се свързва с името на войводата Кракра Пернишки, виден болярин и владетел на града по времето на българския цар Самуил. В града могат да се разгледат и музеите: Музей на минното дело, Мемориален комплекс посветен на минното дело и Историческия музей. Културният облик на града се допълва от общинския драматичен театър, основан през 1919 година. Театърът носи името на актьора Боян Дановски.
Удостояван е с много национални награди, сред които наградата на Съюза на българските артисти за цялостен спектакъл. На сцената са му творили най-известните режисьори, художници и артисти: Леон Даниел, Крикор Азарян, Христо Христов, Здравко Митков. С постановките си „Опит за летене“ от Йордан Радичков, „На дъното“ от Максим Горки с режисьор Леон Даниел, театърът получава признание и в редица европейски страни.
ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук