България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Враца

Враца е град в Северозападна България, административен и стопански център на едноименните община Враца и област Враца.
Археологически проучвания сочат наличие на живот тук още през второто хилядолетие преди новата ера. Намерениса различни медни и бронзови оръдия на труда, накити, оръжия и други. Тракийска гробница и съкровищницата открити във Враца, свидетелстват за наличието на богат и развит политически и икономически град в миналото.
В близост до града се намират интересни придодни феномени и туристически забележителности. Такива са проходът Вратцата, пещерата Леденика и водопада Скакля.

* Проход Вратцата е земен рай за алпинисти и туристи. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров — над 400 м. Дори самата гледка към тях смразява дъха. От най-високата точка на скалите до пътя в неговото подножие денивелацията е близо километър. От тях към р. Лева се спускат стръмни сипеи, а в множеството пещери живеят диви животни. Там има приказно езеро с водни колела. През прохода минава асфалтиран шосеен път за пещерата Леденика, Ски-писта Пършевица и планинското село Згориград. На Вратцата ежегодно се провеждат републикански алпиниади. На скалите са прокарани около 70 алпийски маршрута от всички категории на трудност. Скалният масив предлага на алпинистите огромно разнообразие от скални форми — големи надвеси и тавани, отвесни гладки плочи, цепнатини и комини с различни ширини, ръбове и вътрешни ъгли.
* Пещера Леденика е една от най-посещаваните пещери в България. Отворена е за посещение през цялата година. Намира се на 16 км от Враца. Изграден е асфалтов път, който преминава през прохода Вратцата, криволичи покрай скалите и горските масиви на Врачанската планина и достига до самия вход на пещерата. Леденика се намира на 830 м надморска височина. Тя е дълга 320 м и има 10 зали. Носи името си от първата зала, която зимно време става истински хладилник. Там температурата пада до минус 20 градуса и се образува огромна ледена колона. Това е феномен, понеже в самата пещера температурата е постоянна и е около 8-16 градуса. Най-високата точка в Леденика се нарича "Седмото небе". Пещерата беше преоборудвана през последните години, така че осветлението, мостчетата, стълбите са изключително надеждни. Точно пред пещерата има добре поддържани поляни и места за пикник. Можете да си наемете коне и да направите прекрасна разходка в планината.
* Пещера Понора Водна пещера намираща се в близост до с. Чирен, на 30 км от гр. Враца една от най-големите водни пещери в България, с големи и просторни водни галерии, наситени с вторични пещерни образувания. Пещерата е дълга близо 3 км и половина, като във всички галерии тече река.
* Водопад Скакля е един от най-високите български водопади. Водата се спуска от 141 метра височина. Водопадът впечатлява със своето величие и красота. Разположен е във Врачанска планина, сред вековни зелени гори и непристъпни скали, огласяни денем от птичи песни, а нощем от мелодичния глас на щурците.
* Водопад Боров камък преди години само най-ентусиазираните врачански туристи посещаваха това красиво кътче на планината. От скоро обаче е създаден туристически маршрут, наречен сполучливо „екологична пътека”.

Известни личности родени във Враца:
- Андрей Николов (1878-1959), скулптор;
- Александър Илиев (1879 — 1901), български революционер;
- Васил Кънчов (1862-1902), учен и политик;
- Мадлен Алгафари (р.1967),психотерапевт;
- Мартин Петров (р. 1979), футболист;
- Кръстьо Българията (1874-1913), български революционер;
- Нарцис Торбов (р. 1963), учен и археолог;
- Цено Тодоров (1877-1953), художник;
- Манчо Ковачев (1916-1989), доктор и физик.
семеен хотел "Липите", Хотел ВК, Хотел Чайка, Хотел Мира, Захарната Къща,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук