България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Берковица

Берковица е град в Северозападна България. Мястото се слави навред със свежия и чист въздух, кристалната балканска вода, ароматните горски плодове и най-вече с възрожденската си романтична атмосфера.
И преди и сега гледката към града (от връх Калето, например) спира дъха и омайва с разнообразие и синхрон. Вековни гори и сцетни полета – колко е щедра природата в този район! Берковската река шуми в хладната долина под връх Ком.

Забележителни за района са:
- Връх Ком (част от Стоте национални туристически обекта) и връх Калето, заедно с околията;
- местността „Синия Вир” - намира се на около 5 км. извън града, много приятно място за отих сред природата;
- „Хайдушките водопади” – красота ценена от всеки турист;
- Най-старата църква в града: Храм „Рождество на Пресвета Богородица” – реконструирана през 1983г. с икони, изписани от Димитър Зограф;
- Църквата „Свети Николай Чудотворец“, изградена в 1871 година от майстор Георги Новаков Джонгар;
- Турска (римска) баня - архитектурно-строителен паметник на културата;

Музеи в Берковица:
- Етнографският музей е част от Стоте национални туристически обекта на БТС, има печат;
- Къща-музей на Иван Вазов – български, възрожденски архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Строена е през 19 век. Таваните са резбовани от български майстори. В къщата е живял и творил Иван Вазов. Някои от известните му произведения са посветени именно на този период: „На Ком”, „Малини”, поемата „Грамада”, повестта „Митрофан и Дормидолски”;
- Градска художествена галерия „Отец Паисий” изградена през 1872 г. Днес в нея се помещават някои произведения на живописта и дърворезбата. Намира се в двора на църквата „Св. Николай Чудотворец”.
Дом Първанови, Хотел Къщата на генерала, Хотел Воденицата, Стари Бистрилишки Къщи, Къщата на Петър Левски,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук