България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Георги Дамяново

Георги Дамяново е село в Северозападна България, административен център на община Георги Дамяново. Община Георги Дамяново се простира от връх Копрен в Западна Стара планина до Широка планина /Предбалкана/ на север, заграждащи плодородната долина на река Огоста. По-голямата част от територията й се намира в силно пресечен планински терен със средна надморска височина около 600 м.
Районът е неописуема смесица от планина, предпланина, гори, уникален чист въздух и кристално чисти изворни води. В дебрите на планината по маршрутите на изградените екопътеки са живописните водопади: Ланжин скок, Дуршин скок, Водни скок и други.

На около километър и половина се намира Лопушанския манастир. Изграден е през средата на 19 век, върху останките от стар манастир. Зад високите каменни стени се открива храмът "Йоан Кръстител", умалено копие на Рилския Манастир. Той е построен от неграмотния майстор Лило от с. Славиня през 1853 г. Манастирът носи характерните за региона архитектурни елементи, като в същото време представлява голямо архитектурно постижение за тези земи. За основател се смята архимандрит Дионисий от Берковица. Лопушанският манастир блести като бисер в котловината.
Лопушанска къща,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук