България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Оряхово

Оряхово се намира в област Враца, Северозападна България – по поречието на река Дунав. Районът има важно геостратегическо значение за България. Това определя и голямата роля на развит и модерен център. За съжаление в момента положението на Северозападна България е от най-лошите в страната.

Дунавската хълмиста равнина е най-северната геоморфоложка област на Република България. Въз основа на своите различия тя се разделя на три подобласти, като една от тях е Западната (Ломско-Оряховска) низина. Тя има предимно равнинен характер. Топографската ? повърхнина е слабо наведена на североизток. Широките асиметрични долини на реките Лом, Цибрица, Огоста, Искър и Вит я разделят на няколко междудолинни ридове с полегати, дълги и плоски източни склонове и къси стръмно спускащи се западни склонове. Географското местоположение на град Оряхово определя лесен достъп до северната граница на Република България и това позволява включване на воден транспорт с пътници и товари чрез изградените Пристанищен и Фериботен комплекс.

За туристите любопитни освен природните дадености са Археологическия музей, Етнографския музей и художествената галерия.

Известни личности родени в град Оряхово са:
- Марин Върбанов (1932-1989), художник;
- Коста Лулчев (1882-1965), политик;
- Борис Спасов (1912-2002), юрист и държавен деец, професор, член-кореспондент на БАН;
- Цеко Торбов (1899-1987), юрист, преводач, носител на Хердерова награда за цялостно творчество (1970);
- Никола Коцев (1906-1965), културен деец и общественик, основател на историческия музей в града;
- Тодор Паница (1879-1925), български революционер, една от най-противоречивите личности в революционните борби в Македония;
Хотел Централ,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук