България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Бяла Слатина

Бяла Слатина е град в Северозападна България, област Враца (на около 50км. от там). Интересно за града е начинът на проектиране и стоеж на жилищната част – планова архитектура, с прави и дълги улици. Близо до Бяла Слатина минава река Скът.

Към забележителностите спадат:
- „Китката” - дългогодишен символ на града и общината, част от герба на града;
- Паметниците на Ботевия четник Кольо Радев – Черкеза, поета-революционер Николай Хрелков, паметник на загинали по време на Втората световна война съветски летци, на Цола Драгойчева, намира се на централния градски площад, на антифашиста Благой Монов и други интересни исторически мономенти.

Известни личности родени в Бяла Слатина:
- Блага Димитрова (1922 - 2003), - сценарист и поетеса;
- Васил Габровски род. 1930 г. - художник живописец, дизайнер, монументалист;
- Весела Драганова (р. 1964 г.), политик. Председател на Партията на българските жени;
- проф. д-р Йордан Стаменов (р. 1940 г.) - Завършил е Техническия университет в Дрезден, специалност ядрена физика. Директор на Институт по ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН;
- Милен Гетов (роден 1925 г.) - кинорежисьор, журналист и драматург;
- Цанко Бозайников (1928 - 2003) - музикант, музикален педагог и композитор;
- проф. Цанко Яблански (род. 1944 г.) - професор по генетика и селекция на животните, зам. ректор на Тракийски университет, посланик на България в Израел;
Мотел Сарая Макади,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук