България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Мелник

мелник


Въпреки че Мелник е най-малкият град в България – само 300 жители, той е желана дестинация за хиляди туристи от България и чужбина. Гостите на града са приветствани от живописни къщички, тесни улички, каменни пътища и кръчми с традиционна българска кухня. Името на Мелник се свързва с винопроизводството, което се развива от стотици години насам и тайните му са предавани от поколение на поколение.
Местата, които можете да посетите са много...

Мелнишките пясъчни пирамиди са уникално природно творение, които са обявени за природна забележителност през 1960г. Това са скални образувания, които са образувани от ерозионната дейност на пиринските реки. Тяхната форма наподобява пирамиди, обелиски, гъби, островърхи била. Характерно за тях е, че наклоните са пясъчни, на места напълно вертикални, а по върховете растат широколистни растения и треви. Мелник е изходна точка за няколко туристически маршрути. По пътя се открива живописна гледка и туристите могат да се насладят както на невероятната природа на Пиринския край, така и на причудливите форми на пирамидите изваяни от природата. Най-красивите от тях се намират близо до село Кърланово.

Мелник


Църквата Свети Никола се намира в централната част на хълма Свети Никола (южно от града). От църквата е запазена само източната стена и няколко елемента от интериора. Най-вероятно църквата е построена в 11-12 век. Причината за нейното разрушаване е, че в началото на ХХ век Мелник е бил почти изоставен и за няколко десетилетия той е разграбен и унищожен. В миналото това е била трикорабна триабсидна базилика с три преддверия от източен тип. Върху руините на църквата още личат стенописите с изключително висока художествена стойност. Част от тях се съхраняват в Софийския археологически музей.

Църкватa (базиликa) "Св. Антоний" се намира на десет минути пеша от центъра на град Мелник. Църквата е паметник на културата с национално значение, и е част от културно-историческия резерват "Мелник". Тя е построена през 1765 година. Съществува поверие, че патронът на храма - Свети Антоний лекувал душевно болни. Навремето тук са били лекувани психично болните, за което показва запазеният ствол с железни вериги, с които са се връзвали буйстващите. По средата на храма има специална плоча с двуглавия орел на Патриаршията. Такива са поставяли само там, където лечебните свойства са особено силни. Цялата църква е изписана с цветя, херувими, серафими, ангели. Изключително ценен е иконостасът, иконите (особено "Матер Божия" и "Св. Богородица честнейшую херувим" от XVIII век) и стенописите.

Църквата "Света Варвара" се намира в североизточна част на град Мелник под Кордопуловата къща. Най-вероятно е билпостроена през XIII - XIV век, по времето на разцвет на град Мелник. Самата църква не е запазена до днес, останали са само развалени стени, олтара и абсидата при олтарното пространство. Местни жители са поставили икона на Света Варвара на олтара. Света Варвара е покровителка от внезапна смърт, което в християнството се смята за наказание, защото е смърт без изповед и причастие. Света Варвара е живяла през III век. Нейният баща е бил езичник, и когато научил, че тя е приела християнство, я подлага на жестоки измъчвания и след това я обезглавява. Варвара е обявена за светица, тъй като е била измъчвана и убита в името на Христос и християнската вяра.

Митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец" се намира в югоизточна част на Мелник близо до центъра на града. Църквата "Свети Николай Чудотворец" в Мелник е построена от камъни и тънки тухли. В двора има малка чешмичка с чиста планинска вода. Върху северната стена има оцелял фрагмент от оригиналните стенописи. Църквата е била изписана от майстора Лазар Зограф Мелничанин. Стенописите на мелнишките църкви съдържат неподражаем стил, който се различава от основните зографски школи през Възраждането. В църквата "Свети Никола Чудотворец" се съхраняват уникални икони, които представляват изключителна художествена стойност и са уникални образци на зографска школа на Мелник и околните села. Църквата "Свети Николай Чудотворец" е построена през XIII век. През 1895 година църквата е била унищожена от пожар, но в началото на XX век отново възстановена от Националния институт по паметниците на културата. Днес тя е една от малкото действащи църкви в град Мелник. Свети Николай в християнството е почитан като чудотворец, покровител на моряци, пътешественици, търговци и деца. Той е известен с благотворителна си дейност, както и като защитник на невинно осъдени. Според легендата, Николай хвърлил на един обеднял благородник две торби със злато пред прозореца и няколко монети в комина за да му помогне да омъжи дъщеря си. Така се смята, че се е зародила традицията да се подаряват подаръци на коледа.

Църква "Св. Св. Петър и Павел" се намира в югозападна част на Мелник на 5 минути от центъра на града. Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Мелник е построена през XIX век. С изключителна художествена стойност са изографисан иконостас, амвонът, епископския трон, декоративния стенопис, иконите и др. Епископския трон е единственния в България митрополитски трон от XIX век. Петър и Павел в Християнството са двама от най-почитаните апостоли, наречени първовърховни за особено ревностна служба на Господ и разпространение на християнската вяра.

Църква "Свети Йоан Предтеча" се намира в северозападната част на град Мелник на десният бряг на Мелнишка река. Известно е още едно име на тази църква - "Свети Яни", така я нарича местното население. Църквата "Св. Йоан Предтеча" в Мелник е построена през XVIII-XIX век. Храмът е богато украсен с цветни стенописи. Колоните са изрисувани с цветни гирлянди и китки, има букети по иконостаса. Над темплото е изобразен шарен петел и кръжащи птици, а по владишкия трон гълъби и цветни пауни. Иконостасът и царските двери представляват изключителна художествена стойност.
Уникална е и колекция от икони, част от които са били написани от зографи Лазар Аргиров и Яков Николай. Йоан Предтеча (Йоан Кръстител) в Християнството е почитан като пророкът, който предрече идването на Месия. Той е бил най-близкия предшественик на Исус, проповядвал кръщение на покаяние, кръстил Исус Христос, а по-късно е бил обезглавен. Интересно е, че дори атеистичните съветски учени не са отричали историчността на Йоан Кръстител.

Други исторически забележителности, които можете да посетите:
- Болярска къща – намира се в източната част на града. Построена е като резиденция на деспота Елксий Слав. През Късното Средновековие и Възраждането тя е била най-богато обзаведената жилищна сграда в Мелник и района.
- Манастир Свети Харалампий – намира се на хълма Свети Никола, южно от града. Предполагаемата година на построяването е 1206 година. Манастирът е преживял две тежки разрушения, в края на XVI век и през първата половина на XVIII век, при които в пропастта са се срутили значителни части от него, заедно със склонът на който е построен. Сега на мястото, където се е намирал манастирът, може да се намерят само руини. Запазени са само незначителни части от стените и основите.
- Манастир Св. Богородица Спилеотиса – намира се сред красивите пейзажи в източна част на възвишението Св. Никола, на юг от град Мелник. Построен е в началото на XIII век по заповед на деспот Алексий Слав. Останките показват, че манастирът е имал класическа схема за канонична структура на средневековните манастири - монашески килии, трапезария, игуменарница, зала за гости, библиотека, защитна кула. Независимо от това, че от манастира са останали само руини, той и сега е почитан като свято място.
- Крепост на деспот Слав - руините се намират близо до Мелник на хълм Свети Никола южно от града. - Турски конак – намира се в центъра на града срещу градска библиотека. По време на турското робство Мелник е бил голям административен център. В града е съществувала турска казарма, която е извършвала своите административни функции в т.нар. турски конак. По онези времена мелнишкият върховен представител на турската власт, се намирал в конак, откъдето управлявал града.
- Пашова къща – построена е през 1815 г. Сега тази къща е градски исторически музей. Къщата се състои от осем стаи. На приземния етаж на сградата е представен основния поминък на град Мелник - винопроизводството, от местното мелнишко грозде. В музея се съхраняват различни експонати, които се отнасят за живота и бита на града, по време на Възраждането, както и снимки на хижите, барабани и други елементи, свързани с производството на вино. Музеят работи всеки ден от 9:00 до 17:00 (обедна почивка от 12:00 до 13:00).
- Кордопулова къща – намира се в североизточната част на града над църквата "Света Варвара". Построена е през 1754 година. Първоначално сградата е построена за производството и съхранението на вино и е принадлежала на богатото гръцко семейство Кордопулос. След смъртта на господаря на къщата, тя се наследява от Агнеса, която е била или негова прислужница, или негова сестра. Тя се омъжва за Георги Цинцар и заедно с него живеят в къщата. Тъй като семейството на Цинцар нямало деца, те си осиновили племенника си Гавраил. Днес това е частен музей на Никола Паспалев - син на Гавраил. Според някои източници Кордопуловата къща е най-голямата запазена къща от XIX век в България. Тя се състои от четири етажа, два от които са изградени от камък, и винарска изба. 150-метровият подземен тунел за съхранение на вино е издълбан в скалата и може да побере до 300 тона вино. Туристите могат да се спуснат в лабиринтите и да видят с очите си най-голямата бъчва, която може да побере 12,5 тона вино. Там също можете да опитате и да закупите прочутото мелнишко вино. Подземните коридори са тесни и стените на тунела са покрити със залепени монети. Туристите си намислят желание и се опитват да залепят монетата на стената - ако тя не падне, желанието им ще се изпълни.

мелникХотел Свети Никола, Хотел Мелник, Чавкова къща, Къща за гости РИМСКИ МОСТ, Хотелски комплекс Макензен, При Стамена, Xотел Марио, Kомплекс Литова къща, Xотел-механа Болярка, Xотел Деспот Слав, Xотел-механа Чевермето,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук