България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Асеновград

Асеновград е град в Южна България и е разположен на 15 км южно от град Пловдив. До 1934г. градът носи името Станимака, но след това е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград. Градът е известен с големия брой църкви, манастири и параклиси. Ето защо често е наричан Малкият Йерусалим. Известен е също като „Градът на булчинските рокли” поради големия брой ателиета и магазини за сватбени рокли и аксесоари. Над самия град се намират останките от Асеновата крепост, която е паметник на културата от национално значение. Крепостта е изградена на непристъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието. Единствено достъпна е от югозапад, затова там е изградена крепостна стена, снабдена по-късно с бойни зъбери.
На запад в подножието на скалата преминава стратегическият път. Там е изградена висока трапецовидна отбранителна кула. Археологическите материали сочат, че крепостта в началото на късната Старожелязна епоха е съществувала вече като тракийска крепост. Проведени археологически разкопки на т.нар. Феодален замък – най-високата и силно укрепена част на крепостта, разкриха наличието на 3 големи строителни периода – ІХ, ХІ и ХІІІ век. През ХІ век тук вече е съществувала и малка църква – параклис. Най-голямото разширение и преустройство се свързва със строителната дейност на цар Иван Асен ІІ. По негово време е изградена и допълнителна крепостна стена на югозападния склон под Феодалния замък. Негово дело е и строежът на голямата двуетажна крепостна църква «Св. Богородица Петричка». Писмените извори съобщават, че след смъртта на султан Баязид през 1402 г. между двамата му сина Сюлейман и Муса Кеседжи избухва междуособна война за престола. Тя завършва с капитулацията на Муса и крепостта е разрушена до основи. По неизвестни причини остава непокътната само крепостната църква „Св. Богородица Петричка”.

На около 30 км югоизточно от Асеновград се намира тракийското скално светилище Беланташ (Белинташ), което е предмет на научни интереси на специалисти от 1975г. насам. Скалното плато е дълго около 300 метра и широко около 40 метра, височината му е 50 метра. Освен бял или добър камък, името на скалата /в превод от древните тркски езици/ означава и „умен камък” или камък на знанието. Някои го наричат просто „Родопският Стоунхендж”. Хронологическият период на съществуване на светилището се определя от края на халколита до края на ІV в. – началото на V в. след Христа. Вероятно е било „древна обсерватория”, откъдето тракийските жреци от местното племе беси гадаели по звездите. Изсечени от човешка ръка, още в древността, груби стъпала водят към скално плато, осеяно със стотици малки и по големи дупки – жертвените олтари на жреците. С Белинташ се свързва и култа към тракийския бог на Слънцето - Сабазий.

На около 45 км южно от Асеновград се намира Кръстова гора, в която според легендите е била заровена частица от Христовия кръст. Поляната на Кръстова гора е дълга 500 метра и широка 300 метра, свързана е чрез алея с парклисите на 12-те апостола. В края на алеята, на най-високата част на поляната, е 99-килограмовия кръст, подарен от цар Борис ІІІ през 1936 г. Смята се, че кръстът също има чудодейна сила да лекува неизлечимо болните. В навечерието на Кръстовден – 14 септември, десетки хиляди вярващи, търсещи изцеление или просветление, идват да се молят за здраве и благоденствие по време на нощното бдение на Кръстова гора пред църквата „Покров на Пресвета Богородица”.
Къща за гости Кабата - Белинташ, Къщи за гости Родопска приказка, Комплекс Еверест, Слънчев ден, Комплекс ЕВЕРЕСТ, Оги, семеен хотел Авалон, Асеновец, Теди, Консулатото, Царевец, Двата бряста, вила Старият дъб, Елеганс, комплекс Диана, Колор, Ник,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук