България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Хисаря

Град Хисаря се намира в централната част на страната, под южните склонове на Средна гора. Характерно за града е термалното находище от 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура и с доказани лечебни качества. Първото организирано балнеолечение в България е започнало точно в Хисаря. Вълшебните извори се отличават от другите в наши курорти по техния разнообразен химичен състав, температура и лечебни свойства като всеки извор има своето приложение, име и романтична легенда.

Град Хисаря се слави със своите красиви паркове с около 300 растителни вида, заемащи 100 хектара площ. В тях има редки растителни видове от всички краища на света - магнолии, гинко билоба, ацер, пауловния, албиции и други. Първият парк, около бившата баня „Тополица”, е дело на швейцарския инженер Лусиен Шевалиас от 1892 г. В околностите на града има пояс от смесени широколистни и иглолистни гори, които оформят множество кътове за отдих. От Хисаря тръгват няколко пешеходни туристически маршрута до билото на Средна гора или южните масиви.

Известен празник, който се отбелязва всяка година носи названието „Джумалите”. Идва от турския корен „джумал” – мим, маскиран веселяк. “Джумалите” са самобитните кукерски игри, които съществуват още от езически времена. Обредът представлява символичната смяна на старата с новата година. Има главен кукер (Дионис), който заедно със свитата си играе, за да е добра новата година. Днес обредът приема нови измерения, но се запазва условието кукери да бъдат само млади мъже. Те гонят момите, за да ги скубят и ако им позволят, да се любят с тях. Джумалите се обличат с женски дрехи, свирят с джумалски свирки и вдигат шум с хлопките, за да заблудят и прогонят Злите сили (зимата), които не позволяват да се изоре и оплоди земята.
Хотел Чинар, Хисаря, "Дом Власеви", Албена, спа-вили Кристал, Галери, вила Терзиев, самостоятелни стаи, къща за гости Сакутски, къща за гости Венера, комплекс Андонови, ап. Милеви, къща за гости Цветански, Аугуста, къща за гости Куневи, къща за гости Здравкови, Дилия, къща за гости Диана, Власеви, Велковски, Гайтани,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук