България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Луковит

Луковит е разположен на двата бряга на река Златна Панега, на север от Балкана. Цялата община Луковит се намира в преходен район между Дунавската равнина и Предбалкан. За хилядолетната история на града свидетелстват останки от откритото тракийско съкровище. Климатът е приятен през цялата година – без крайни горещини и студове. Затова е отглеждането на реколти е благоприятствано и добре развито.

Най-ранните следи от човешки живот на територията на община Луковит датират от преди 2-3 хиляди години преди новата ера. Траки, римляни, и българи са живели по тези земи, като доказателства са откритите гривни и бронзови брадвички, монети, парчета от глинени съдове, накити, части от каменни колони, ръчни мелници и др. Луковит е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

В околностите на гр. Луковит има много красив каньон на р.Златна Панега, местността “Котлен”, уникални скални образувания “Куклите” в Карлуковското карстово плато. Природни забележителности: Циркусът “Котлен”, каменопад “Дайма”, Лагуната с кръглото тресавище. В близост до град Луковит има множество еко-пътеки. Районът е богат и на пещери - Проходна, Съевата Дупка, Темната Дупка. Проучени са общо 240 пещери.От тях 6- феноменът “Проходна”, “Безименна 22” /Контрабасът/, “Задъненка” и др., както и двата скални феномена – “Струпанец” и “Провъртеника”, са обявени за природни забележителности.
Известни имена, родени в Луковит:
- Димитър Талев (1898-1966) - български писател;
- Иван Антонов (1882-1928) - български революционер и духовник;
- Иван Вълев - създател и ръководител на Северняшкия народен ансамбъл, гр. Плевен;
- Михаил Белчев - поет и естраден певец;
- Спас Кралевски - български писател;
Дипломат Плаза,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук