България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Смилян

Близо до Смолян се намира малкото селце Смилян (Южна България, община Смолян). Разположено е на двата бряга на река Арда с надморска височина 800 м.
От превратната история на с. Смилян изцяло е запазена Часовниковата кула построена от устовски дерибей. Тя е високата над 10 метра. Първоначално е строена за наблюдателница и то преди два века, когато Смилян е бил административен център на тогавашната Ахъчелебийска каза. Отгоре се виждат пътя и цялото поречие на река Арда и местните жители навреме са били предупреждавани ако идва враг.

В селото се намира и една от най-големите източноправославни църкви в Родопите – храмът „Св. Спас”. Уникални са природните дадености на Смилян и района около него - мек климат, кристално чист въздух, бистри води на река Арда и множество потоци и рекички. В околностите му се намират пещерите "Ухловица", "Надарска", "Бориковска", "Гарга дере", "Калето", историческите забележителности (Агушевия конак, тракийското светилище на в. Ком и др.)
къща за гости Лини, къща Дангулеви,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук