България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Девин

Град Девин се намира в Западните Родопи, в Девинската планина. През града минава Девинската река, която малко по-надолу по течението си се влива в река Въча. Девин е заобиколен от вековни борови и смърчови гори. В миналото градът е бил известен под името Дьовлен. Марин Дринов предполага, че това име е асоциирано с бесите, които древногръцкият историк Тукидид назовава „Дьове“ – мечоносци. Други историци твърдят, че името на града произлиза от реката и е с тракийски корен, чиято етимология остава неясна. В началото на 20 век името му е сменено на турското Селиме. През 1926 година пък получава българското име Здравец, но и то не се налага, което довежда до въвеждане на името Девин през 1934 година.

Регионът е известен от дълбока древност с лековитите си води и голямото разнообразие на минерални извори. Минералните води според физико-химичната си характеристика са подходящи за лечение и профилактика на различни видове заболявания. Горската растителност е един от най-значителните природни ресурси в района. Тя пречиства и освежава въздуха. Четири растения са съименници на Родопите, които се срещат само тук и никъде другаде на нашата планета.

Сред забележителностите на тази местност са крепостта „Калето” и архитектурният паметник „Кемеровият мост”, който е обявен за паметник на културата и е под закрилата на закона. От летописците, стигнали до нас, става ясно, че още Александър Македонски е използвал този път по време на походите си в тази част на планината. По време на Османската империя многобройните султански каравани, които превозвали събраните данъци в селищата на Тракийската низина и Родопите, минавали също от тук. Не една и две са легендите и преданията за героичните подвизи на Вълчан войвода, който изземвал от богатите ограбваното злато и го раздавал на сиромасите. До 1912г. през моста е преминавала българо-турската граница. След Освобождението на тази част на Родопите пътят постепенно е бил изоставен, а днес от него личат само останките на каменния калдъръм. Огромната каменна дъга на моста прехвърля Девинска река в тихо и пусто място, близо до водослива и Катранджи дере.
КЪЩА ПЛАНИНСКИ ПОЛЪХ, Юруците, къща за гости При Славчо, Олимп, къща за гости Каврошилови, Орфей, къща за гости Мария Магдалена, ап. Ин Девин, Чолаков и син, Вероника, къща за гости Евита, семеен хотел Соларис, къща за гости Ани, Рибарска хижа, къща за гости Панорама, къща за гости Роси, къща за гости село Беден, Хотел Елит Девин, Крис, къща за гости Родопски кът, къща за гости Майстор Манол, Манолов, Къща за гости MARIYA & MANOELA, спа хотел Исмена, СПА-ХОТЕЛ ПЕРСЕНК, ХОТЕЛ ИСМЕНА, СПА-ХОТЕЛ ДЕВИН, КЪЩА ЗА ГОСТИ ЕЛВИ, КЪЩА ЗА ГОСТИ ДЕТЕЛИНА, КЪЩА ХОЛИДЕЙ, СПА ХОТЕЛ ЕВРИДИКА, СТАИ ЗА ГОСТИ ЛОВЕН ДОМ, СЕМЕЕН ХОТЕЛ ТОНИ И КРИС, МАУНТИН БУТИК ХОТЕЛ&СПА, SPA ХОТЕЛ СТИЛЯНА, СЕМЕЕН ХОТЕЛ ТОНИНА,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук