България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Широка лъка

Село Широка Лъка се намира в Южна България и е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Получило е името си от старобългарската дума „л?ка”, която означава „извивка, кривина, лъкатушене”. Широка лъка е известно със своите автентични родопски къщи, като Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи.

Една от местните забележителностицърквата „Успение на пресвета Св. Богородица“, е построена през 1834г. Легендата разказва, че църквата е издигната само за 38 дена. Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени тук. Доказателство за това е създаденото през 1972 г. Средно музикално училище за народни песни и инструменти.
На всяка първа неделя от март се провежда кукерският празник Песпонеделник.
ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук