България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Елена

Град Елена се намира във Великотърновска област, в близост до язовир "Йовковци". Районът наоколо е известен като Еленски Балкан.
Има много легенди за град Елена, но една от най-интересните е за двама млади влюбени. В нея се разказва, че в девствените вековни гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка- девойката се казвала Елена от село Къпиново, а момъкът Самуил от Твърдица. Разбойници нападнали сватбата на мястото, където сега е град Елена. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя паднала убита при Конашкия мост. Погребана е в местността “Кръста”, превърната после в черковище.

В околността са запазени около 147 паметници на културата, 7 от които са с национално значение:
- Родната къща на Иларион Макариополски;
- Часовниковата кула;
- Даскалоливницата;
- Църквата „Свети Никола”;
- Църквата храм „Успение на Пресвета Богородица” с камбанарията;
- Петте Разсуканови къщи;
- Попниколовата къща;

Това е малко планинско градче, известно сред хората и най-вече туристите с каменните си улици, часовниковата кула, дървените къщи, запазени от едно време, старите църкви и местно гостоприемство. Винаги ще се намери къде да отседнете – има достатъчно хотели и къщи за гости в околността. Цените са съвсем народни и достъпни. Спокойствието на града предразполага екскурзии с деца и домашни любимци. Балканът зове своите гости с дългите си и приятни екопътеки и туристически маршрути.

През 21-ви век градът е обект на свежи инвестиции, модерна хранително-вкусова промишленост, дървообработваща и шивашка индустрия. Новите комплекси и хотели са построени в духа на старата архитектура, а разпръснатите къщи за гости в периферията на града са екзотичен избор за хората, държащи да се докоснат до истинската сила на природата и отпускащото чувство на свобода. Разбира се днес къщите и вилите за гости са модерно оборудвани, с басейни, фитнес, интернет.
Къща Детелина, Лазаровата къща, Kostel Holidays, Къща за гости СТЕЛА , СИНАБОВИТЕ КЪЩИ, Вила Дивна-2, Вила Дивна-1, Къща за гости Дядовата къща, Йовчевата къща, Комплекс Костадинови Къщи, Михаиловата Къща, Къща за гости Релакс, Къща за отдих Елена, Семеен хотел Старата къща, Къща за гости Митрето , Хотелски к-с Пристан в планината, Семеен хотел Балкански рай, Дядо Петковата къща, Къща за гости Стефани, Хотел Елени Палас, Къща за гости При Кмета, Почивна база Лъки, Вила Виолета, Вила Перуника, Къща за гости Алф, Къща Равеста,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук