България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Сандански

Град Сандански се намира в полите на планина Пирин и е един от най-топлите градове в България. Известен е с уникалния си климат и лековити минерални извори. В района на община Сандански има над 80 минерални извора с температура 42-81°С, които лекуват стотици заболявания. Някои по-известни от тях са: Турската баня, Чешмата на Мирото, Парилото и новия сондажен извор. Сандански се гордее и с уникалния си градски парк, наречен през 1981 г. „Свети врач“. На територията от 344 дка. виреят над 200 средиземноморски растителни вида, някои от които природни забележителности на над 550 години. Тук археологическите разкопки продължават целогодишно. Градът разполага с голям Археологически музей, който се е превърнал в същински изследователски център. Музеят разполага с богат архив и депо, където се съхраняват находките, пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти. Има и богата колекция от надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически периоди. Ежегодно се провежда фестивала „Пирин Фолк”, а в местните заведения се предлагат традиционните за този регион гозби, като сърмички в лозов лист и сладко от смокини. Красивата природа на местността и изключителното разнообразие от исторически ценности превръща град Сандански в приятно място за отдих и разходки през почивните дни.

Манастирът „Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян” е разположен на два километра от Сандански в живописна местност, която е съчетание от богата растителност, поляни и ливади покрай десния бряг на река Санданска Бистрица. Историческите извори свидетелстват за съществуването на манастира още някъде през 4 и 5 век. Смята се, че тук са живели двамата братя Козма и Дамян, които са помагали на хората да се излекуват от своите болести най-вече благодарение на помощта на намиращият се в близост минерален извор „Мирото”. Целители не вземали от никого пари за лечението и поради тази причина били наречени "безсребреници". Двамата братя имали голямо състояние. Те го раздавали на бедните и нуждаещите се. Светите лечители – безсребреници дават и името на града – Свети Врач. Това идва от превод на славянски, където врач означава лекар, подпорна стена. Това име, града носи от 1958 година, след което се преименува на пиринският войвода Яне Сандански. По време на турското робство “Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян” е бил съборен и опустошен, но основите, които на места личат и днес, са запасени. Това прекъсва живота в манастира, но народът не престава да го почита. Оттогава до днес всяка година на светли четвъртък след Велик ден се организира събор.

Забележителности в близост до Сандански и Мелник

Роженски манастир представлява една от най-големите и почти идеално съхранени средновековни манастири в България. Намира се на около 5 километра от град Мелник. Манастирът впечатлява с изключителната си панорама (от двора му се открива гледка към близко разположените върхове на Беласица и Пирин и мелнишките пирамиди) и уникалните си стъклописи и майсторски дърворезби. Всяка отделна постройка в манастира датира от различни исторически периоди, защото през 17 век обителта претърпява пагубен пожар. От периода преди огънят да погуби голяма част от манастира са успели да се запазят до днес монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради. Както и други манастири, така и Роженският има покровители. Той е в лицето на чудотворната икона-защитничка (Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Има предание, което гласи, че иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея (Гърция). Манастирът достига своя апогей през 19 век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Известният местен революционер Яне Сандански слага край на разцвета на манастира, когато със свои приближени завладява земите му. Самият гроб на Яне Сандански днес е разположен близо до Роженския Манастир.

Попина лъка е китно курортно селце, което се намира в самото сърце на Пирин планина и на разстояние от 15 км в североизточна посока от град Сандански. Около този планински курорт се разпростират обширни зелени ливади и редица частни вили, голяма част от които се отдават под наем. Една от забележителностите на района е разположеният в непосредствена близост Попинолъшки водопад. Този природен феномен е пълноводен през цялото време на годината. От 11 октомври 1965 година водопадът е обявен за природна забележителност. Близо до него се намира хижа Яне Сандански, до която се стига за около 5-6 минути. В околността е разположено и курортното селище “Туричка черква”. Попина лъка е място, където има отлични условия за риболов и горски пешеходен туризъм, а по-смелите посетителите могат да упражняват планинско колоездене.

Национален парк Пирин е един от трите национални парка на България. Защитената територия официално фигурира като такава от 1962 г., като първоначалното име е Народен парк Вихрен. Той обхваща територия от над 42 000 хектара, в които влизат вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, изумрудни езера, кристално бистри реки. Туристическите хижи и заслони на територията планината са доста. Хижа Бъндерица е най-новата, като капацитетът й е 95 места. Разположена е на левия бряг на река Бъндерица. В непосредствена близост е и старата хижа, която се ползва за нощувки само през лятото. От тези две хижи в Пирин се стига до връх Вихрен. Хижа Вихрен е на половин час път от Бъндерица , като има двукилометров асфалтиран път между двете. Вихрен е разположена е на левия бряг на едноименната река. Представлява комплекс от две масивни двуетажни сгради и бунгала с общ капацитет 196 места. Друга често посещавана хижа във Пирин е Дамяница, която е разположена е на водослива на реките Стражишка, Валявишка и Василашка. Хижата разполага с пет стаи с по 5, 8 и повече легла и 12 стаи на нари - дървени и пружинени. На мансардния етаж има 70 места на дървени нари. Сред удачните места за нощуване под звездите са заслоните Тевно езеро, Казана, Кончето и др.
На територията на планина Пирин има два резервата: резерват "Баюви дупки - Джинджирица", който през 1977 г. е включен в листата на биосферните резервати към програмата на ЮНЕСКО и резерват Юлен, който съществува от 1994 г.
хотел Сокол, семеен хотел Хевън, Cемеен хотел Аджев Хан, Thomas Palace*** Семеен хотел - Санданск, Перун, Хотел Карталовец, Xотел Колизеум, Хотел Пауталия, Хотел Медите Спа, Хотел Свети Врач , Хотел Taйм Aут, Интерхотел Сандански , Хотел Сокол, Хотел Медите Спа, Спа хотел Свети Никола, Хотел Едиа, Хотел Авис, Хотел Шатра, Парк хотел Сандански, Хотел Панорама, Xотел Анели , Хотел Свети Георги, Хотел Дева, Хотел Свети Врач ,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук