България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Разлог

Разлог е разположен в центъра на Разложката котловина, между три планини – Рила, Пирин и Родопите. Когато студените месеци отминат и снега се стопи, климатът на града става средиземноморски, благодарение на топлите въздушни течения идващи от Егейско море. Възможността за приятни разходки покрай реката, преминаваща през града и забележителностите на възрожденските сгради, допринасят за усещането за уют. Упражненията и играта на голф върху новопостроените голф игрища, е друга чудесна възможност за спорт през летните месеци. Районът е идеален за еко туризъм, тъй като е признат за един от най-чистите места в Европа. По-високите планински райони, които обхващат 40 хиляди хектара, къщите около 180 ледникови езера и богатството на дивата природа са защитени от ЮНЕСКО.

Едно от събитията, с които град Разлог е известен, е Новогодишният карнавал. В него участва целият град със свои представители от всяка махала. Участниците със своето поведение и костюми иронизират известни български личности. Карнавалът представлява своеобразно състезание и в неговия край има символично награждаване за най-остроумни смешки и костюми. Шествието обикаля целия град и постоянно се вие дълго хоро. На карнавала могат да бъдат видени характерните за района кукери или чауши, които напомнят за връзката на този обичай с древните траки. Костюмът на чаушите се подготвя много дълго време и е изработен от кози кожи, на лицето се поставя страшна маска и дълга около 2м конусовидна шапка, на кръста се поставят тежки звънци. На самият карнавал на 1 януари те ритуално обикалят из града за здраве и прогонване на злите сили. Местните момичета се обличат като моми, а момчета като ерджени (местен диалект за ергени). Понякога момчета се обличат като моми, а момичета като ерджени.

Тази година за пръв път ще бъде проведен музикалния фестивал ELEVATION 2011, който ще бъде на гости именно на град Разлог. Множество хора от страната и балканските ни съседи ще се съберат в града на 24 и 25 юни.
Арт Вила Хитър Петър, Спа комплекс Катарино,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук