България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

с.Ковачевица

На час и половина пеша от село Ковачевица се намира един от най-впечатляващите природни феномени – „Синият вир”. Мястото представлява каскада от прагове и водопади, спускащи се с грохот в няколко дълбоки издълбани от силата на водата вирове, където водата придобива изумруден синьо-зелен цвят. Дълбокият каньон на река Канина е разположен сред живописната и девствена природа на Югозападните Родопи.

Селото е създадено още в средата на 15 век от български преселници. По-късно тук се заселват българи майстори-зидари от Костурско, с което се поставя началото н добре развит център на зидарството. Поради стръмния терен на местността, архитектурата тук се отличава с компактни постройки и уникално разположени къщи. Къщите са покрити с традиционните каменни плочи (тикли). Днес в селото са запазени 112 къщи носещи духа на типичната Ковачевска архитектура, като голяма част от тях са реставрирани. Ковачевица е едно от 9-те селища в България с изцяло запазена възрожденска архитектура, със статут на исторически и архитектурен резерват от 1977г. Тук може да се посети и църквата „Св. Никола”, която е построена през 1848 година.
Хотел Ковачевица,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук