България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Копривщица

Копривщица е съкровищница на българската възрожденска архитектура. Обявена е за град музей, за архитектурен и исторически резерват, а през 1978 г. е призната за селище на вътрешния и международния туризъм. Тук са родени едни от най-големите личности на културното ни Възраждане като Найден Геров, Йоаким Груев, Любен Каравелов и др.

Градът се намира в сърцето на Средна гора, разположен в живописна долина по течението на река Тополница. Целогодишно се организират тържества по случай различни български празници, а в туристическия център „Богдан” можете да съберете информация за туристически разходки, екопътеки, езда или посещение на историческите забележителности в града.

копривщица


В Копривщица има шест къщи музеи, в които ще научите повече за бита, традициите и славното минало на Възрожденска Копривщица.
1. Етнографският музей „Ослекова къща” е известна със своята изящна стенописна украса и дърворезба. Обзавеждането ? отразява бита на заможно копривщенско семейство, а вътре е поместена етнографска експозиция.
2. Къщата музей „Георги Бенковски” е построена от дърво през 1831 година, а музейните експонати разказват за живота и революционната дейност на свободолюбивия българин.
3. Построена през 1830, къщата музей „Димчо Дебелянов” предизвиква интерес и лирично настроение сред всички посетители на града.
4. Къщата музей „Любен Каравелов” представлява комплекс от три постройки, изградени в период от 25 години : зимна къща - 1810 г., стопанска сграда - 1820 г., лятна къща - 1835 г. Сградите са служили за нуждите на семейството на джелепина Стойчо Каравела и съпругата му Неделя Доганова. Днес и в трите къщи е разположена музейна експозиция, посветена на живота и делото на двамата братя Любен и Петко Каравелови.
5. Къщата музей „Тодор Каблешков” е изградена през 1845 г. от копривщенски майстор. Възстановената битова обстановка е такава, каквато е била в средата на XIX век. Направена е експозиция, отразяваща революционната дейност на Тодор Каблешков и Априлското въстание в Копривщица.
6. Уникален архитектурен възрожденски паметник е Лютовата къща. Построена е през 1854 година от пловдивски майстори. Собственикът Петко Лютов е търгувал в Египет. Къщата предизвиква интерес със своята красива архитектура и богата стенописна украса.
На всеки 5 години през месец август в Копривщица се провежда Национален събор на народното творчество, като десетия събор се проведе през изминалата 2010 година. Ентусиастите, които са изпуснали миналогодишния събор, могат да се подготвят за следващия, който ще се проведе през 2015 година.

копривщица

Джоголанова къща, Староградската къща, Kъща , Янтахтови къщи-Копривщица, Хаджи Иванчова къща-Копривщица, Козлекова къща, Козлекова къща, Комплекс Галини къщи, Стаи Колорит, Маврудиева къща, Мандулова къща, СПА Комплекс Дюлгерите, Хотел Бащина къща, Хотел Въжаров, Хотел Калина, Хотел Рай, Хотел Панорама,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук