България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Долна Баня

Едно забележително старо българско селище, известно още от времето на траките е Долна Баня (познато до 19в. само като Баня.). Останки от обитаването на местността са иставили римляни и византийци, прабългари и славяни.
Не случайно векове наред тук са намирали убежище и развитие редица народи. Климатът е изключително благоприятен – мек, със осезаемо чист въздух и наличие на минерални извори.

Важни събития от по-новата история на Долна баня:
- През 1851 г. се открива първото килийно училище;
- Долна баня е освободена от османско робство на 11 януари 1878 г;
- През 1896 г. в селището се създава Ловно-рибарско дружество “Сокол”. То е едно от първите дружества в Княжество България;
- Около 1900 г. е открита първата амбулатория в селото;
- През 1925 г. се открива Държавното практическо училище, днешната Професионална гимназия ”Христо Ботев”;
- През 1918 г. е довършена сградата на СОУ “Неофит Рилски”;
- През 1932 г. се открива Ветеринарна лечебница;
- През 1939 г. се създава “Сиропиталище за селски девици” от тогавашния “Съюз за закрила на децата в България”;
- Долна баня е призната за град с Указ на Държавния съвет на 4 септември 1974 г.

В подножието на Източна Рила, близо до стария “горен друм” се намират останките от старото селище ”Венетица”, 7 тракийски надгробни некропола с 27 могили и 3 самостоянелни надгробни могили. В западна посока около вр. “Църквище” има руини от две стари крепости. Едната, известна днес като “Голямо Градище”, в миналото е била крепостта „Кючук чаир”.Заедно с портата „Траянови врата” и Самуиловата крепост /над с.Костенец/ трите са били погранични крепости на Първата българска държава.
Църквите, които трябва да се посетят са: храм “Св. Великомъченик Георгий” (Храмът е осветен през 1992г. с полагане на мощи от Свети Великомъченик Харалампий), Храм “Света Парашкева Петка Българска”, Храм “Успение на Пресвета Богородица”, Манастир “Свето Възнесение Господне”.
Хотел Долна баня, Ваканционен комплекс Калина, Xотел Природа,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук