България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Горна Оряховица

Горна Оряховица е град в Северозападна България. От миналото до днес, градът е важен център за развитие на промишленост, културен център с национално и международно значение.

Данни за създаването на обитавана от хората местност на територията на днешна Горна Оряховица датират още от III - IV век, когато е изградена крепостта "Ряховец". Крепостта "Ряховец" се превръща в един от големите средновековни градове - крепости, съществуващи през XII – XIV век. След опожаряването на крепостта останалото население се премества в територията, където израства и съвременният град. Там успешно започват да се развиват редица занаяти и търговия. Пазарите на града стават прочути в цяла Северна България, а по-късно тук започват да идват и търговци от цяла Европа и от Азия.

Особено бързо развитие градът претърпява след Освобождението. Открита е през 1899 г. жп гарата Горна Оряховица - Калтинец. Така се оформя и най-дългия жп път по онова време София – Варна, което разкрива множество възможности за развитие на търговски фирми, предприемачество. През 1912 г. е открита най-голямата захарна фабрика на Балканите (благодарение на Чешко-българското акционерно дружество за захарна индустрия). Още по време на Първата световна война германското военно командване създава „аеродрум” за нуждите на своята авиация в землището на Горна Оряховица. На 29 март 1925 г. в Горна Оряховица е открит Първият международен мострен панаир в България. През годините, в които се провежда панаира, участват фирми от цяла Европа и САЩ, най-известните сред които Круп, Сименс, Филипс, Форд, Фиат и др.

Изобщо градът е люлка за развитие на големи и важни проекти, където са намирали препитание стотици хора. Този факт е значим за нарастване размерите и значението на града.

Редовни събития тук са:
- Празник на град Горна Оряховица — 29 май;
- Национален конкурс за камерни танци;
- Празник на горнооряховския суджук - 27 май;
- Международен турнир по канадска борба "Златен Лъв" — 28 май;
- Рок фестивал "Горна Open Air" - последната седмица на Септември, НЧ "Братя Грънчарови";
Хотел Раховец, Хотел Тиролиа, Самостоятелна стая Диметра, Спа хотелски комплекс Амбариц? ?, Хотел Енигма,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук