България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Ботевград

Ботевград се намира в Западна България и е кръстен на българския поет Христо Ботев.
Сред забележителностите на града, оценени от Стоте национални туристически обекта на България, е Часовниковата кула, която е построена през 1862-64 година. В близост до града се намира с. Скравена, където има още 3 обекта с национално значение: Паметник-костница на Ботевите четници, манастир „Свети Николай” и манастир „Свето Преображение”.

На около 3 км от града е разположена местността Зелин, която се използва като почивна база за летовници. Всяка година на 1 декември града чества своя празник. Друго известно събитие е Разпети петък – ден на традиционен събор. По традиция трябва да се купи нещо калено за здраве. Съдът трябва да е кален, тъй като Мария-Магдалена, когато помолила Исус Христос за опрощаване на греховете, събирала сълзите си в кален съд. Закупуването на такъв съд в този ден символизира желанието на човек да бъдат опростени греховете му. На събора се събират производители и търговци на глинени съдове от цялата страна. Празниците в града се отбелязват с голяма заря в центъра на Ботевград.

Най-древните следи от обитаемост на местността датират от петото столетие преди Христа, когато тук е имало тракийско селище. Запазени и до днес са разнообразна битова и строителна керамика, оръдия на труда, мраморна оброчна плоча с образа на Тракийския конник. До града са открити и фрагменти от римска пътна колона с надпис в чест на императорите Валентиниан, Валент и Грациан.
В последните години градът се разраства икономически и е обект на интерес за редица бизнеси и научни дейности.

Природата е живописна и разнообразна. Градът е стратегически кръстопът. В Ботевград се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз:
- Часовниковата кула в Ботевград е символ на града и присъства в герба му. Кулата е построена през 1862-64 година. Оригиналният часовников механизъм се пази в музея, а сегашният е направен от майстори в Етъра, като частите са внесени от чужбина;
- почивна зона Зелин – близо до Ботевград. Мястото е чудесен избор за ваканционен туризъм. Има много зеленина и иглолистни вековни гори; - село Скравена – намира се в близост до Ботевград. Там може да се посетят още 3 обекта с национално значение;
Хотел Ботевград,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук