България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

с. Панчарево

Близо до София, но с изявено извънградско чувство привлича село Панчарево. Част от Столична община, селото се радва на редовното присъствие на столичани. Именно там витошката река Бистрица, спускаща се стръмно от най-високите части на планината се влива в Панчаревското езероСелото е балнеолечебен курорт и средище за развитие на водни спортове. Красивата природа, здравословният климат, наличието на водни площи и минералните извори са главните фактори за заселването на панчаревското землище още в древността.

Панчаревски манастир „Св. Никола - Летни“ (известен още като Урвишки манастир) се намира в най-западната част от Ихтиманския дял на Средна гора - Лозенската планина, на 8 км. югоизточно от центъра на Панчарево. Разположен е на десния бряг на река Искър в Панчаревския ? пролом, близо до крепостта Урвич. Не се знае кога точно е основан (вероятно в периода 10 - 12 век), като след падането на България под Турско робство манастира е разрушен. Възобновяван е благодарение на феноменалната Бона Велинова от село Григорево.Църквата е построена през 1996 г. върху стари основи. Представлява еднокорабна, едноапсидна безкуполна постройка. Възкръснал за нов живот след дълги години забрава, днес "Свети Никола" е действащ манастир.
Хотел Галант,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук