България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Батак

Батак се намира в планински район, на 1036 м надморска височина в долината на Стара река по двата бряга. Разположен е в котловина, заобиколена от всички страни с хълмове "бърда", а над тях се издигат върховете на Баташката планина. Батак е избран в списъка на Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Сред културните забележителности на града са Балиновата къща и църквата „Света Неделя”. Балиновата къща е построена около 1895 г. В нея са живели Борис Балинов и Трендафил Балинов. Къщата е етнографски музей от 1968 г. и е отворена за посещения всеки ден без понеделник и вторник от 08:30-12:30 и 13:30-17:30 ч. Църквата „Света Неделя” е построена през 1813 г. на мястото на Тодор Балинов (кмет на селото по това време), дарено от него специално за построяването на църквата. Построена е за 75 дни с труда на батачани. Архитекти на сградата са костурските майстори, преселници в Брацигово, Марко Зисо и Петър Чомпъл. Храмът представлява кръстовидна куполна постройка, изградена изцяло от камък, с дъбови врати и обградена с високи каменни стени.

Сред природните забележителности на града са язовир Батак и местността „Цигов чарк”, разположени в Западните Родопи. Тук е идеално място за отдих по всяко време на годината. Самият курорт разполага с добра леглова база от всички категории, с много заведения и ресторанти, а водите на язовира дават прекрасни възможности за водни спортове и риболов. Други интересни и приятни места за отдих са местността Широка поляна, местността Беглика заема и местността Кара тепе. Атрактивни за туристите са и двата резервата: Беглика и „Дупката”, природен феномен с разнообразна флора и фауна под егидата на ЮНЕСКО.

В Батак ежегодно се чества празникът „Процепи”. Този обичай е свързан със запалване на обредни огньове на Сирни Заговезни (прошки), обикновено м. февруари – март. Процепът представлява много висока дървена греда около която се натрупва слама и се подпират конусовидно дървени дъски. Целта е да се получи много висок огън над 4 метра. Процепите се палят вечер и са разположени по възвишенията около града, така че да са видими от всички страни. Всеки квартал прави свой процеп като целта е той да е най-висок. В последните години вместо слама и дървени греди върху гредата се нанизват една върху друга стари гуми от автомобил. Събитието е повод за веселие на стари и млади. Всички се чернят с въглени от огъня, за да се уплаши и избяга лошото и за здраве. През този ден по традиция се иска прошки от близки и роднини за сторените грешки.
КЪЩА КЪЛВАЧЕВИ, KЪЩА ЗА ГОСТИ - ГР. БАТАК, ХОТЕЛ УНИКАТ, ХОТЕЛ ТЯЛОТО, СПА-ХОТЕЛ ПАРАДАЙС, ВИЛНО СЕЛИЩЕ САМОДИВИ, Vila Sweet life, ХОТЕЛ СЕЗОНИ, ХОТЕЛ ЛA КАСА, СЕМЕЕН ХОТЕЛ ЕТЕРНО, СЕМЕЕН ХОТЕЛ СУИТ ЛАЙФ, СЕМЕЕН ХОТЕЛ ЛИДИЯ, ВИЛИ УЮТ, КОМПЛЕКС КАТАЛИНА, KЪЩА ЗА ГОСТИ - ГР. БАТАК, ХОТЕЛ АИДА, СЕМЕЕН СПА ХОТЕЛ ХЕБЪР ЯЗОВИР БАТАК,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук