България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Батак

Батак се намира в планински район, на 1036 м надморска височина в долината на Стара река по двата бряга. Разположен е в котловина, заобиколена от всички страни с хълмове "бърда", а над тях се издигат върховете на Баташката планина. Батак е избран в списъка на Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Сред културните забележителности на града са Балиновата къща и църквата „Света Неделя”. Балиновата къща е построена около 1895 г. В нея са живели Борис Балинов и Трендафил Балинов. Къщата е етнографски музей от 1968 г. и е отворена за посещения всеки ден без понеделник и вторник от 08:30-12:30 и 13:30-17:30 ч. Църквата „Света Неделя” е построена през 1813 г. на мястото на Тодор Балинов (кмет на селото по това време), дарено от него специално за построяването на църквата. Построена е за 75 дни с труда на батачани. Архитекти на сградата са костурските майстори, преселници в Брацигово, Марко Зисо и Петър Чомпъл. Храмът представлява кръстовидна куполна постройка, изградена изцяло от камък, с дъбови врати и обградена с високи каменни стени.

Сред природните забележителности на града са язовир Батак и местността „Цигов чарк”, разположени в Западните Родопи. Тук е идеално място за отдих по всяко време на годината. Самият курорт разполага с добра леглова база от всички категории, с много заведения и ресторанти, а водите на язовира дават прекрасни възможности за водни спортове и риболов. Други интересни и приятни места за отдих са местността Широка поляна, местността Беглика заема и местността Кара тепе. Атрактивни за туристите са и двата резервата: Беглика и „Дупката”, природен феномен с разнообразна флора и фауна под егидата на ЮНЕСКО.

В Батак ежегодно се чества празникът „Процепи”. Този обичай е свързан със запалване на обредни огньове на Сирни Заговезни (прошки), обикновено м. февруари – март. Процепът представлява много висока дървена греда около която се натрупва слама и се подпират конусовидно дървени дъски. Целта е да се получи много висок огън над 4 метра. Процепите се палят вечер и са разположени по възвишенията около града, така че да са видими от всички страни. Всеки квартал прави свой процеп като целта е той да е най-висок. В последните години вместо слама и дървени греди върху гредата се нанизват една върху друга стари гуми от автомобил. Събитието е повод за веселие на стари и млади. Всички се чернят с въглени от огъня, за да се уплаши и избяга лошото и за здраве. През този ден по традиция се иска прошки от близки и роднини за сторените грешки.
КЪЩА КЪЛВАЧЕВИ, KЪЩА ЗА ГОСТИ - ГР. БАТАК, ВИЛНО СЕЛИЩЕ САМОДИВИ, ХОТЕЛ УНИКАТ, ХОТЕЛ ТЯЛОТО, СПА-ХОТЕЛ ПАРАДАЙС, Vila Sweet life, ХОТЕЛ АИДА, СЕМЕЕН СПА ХОТЕЛ ХЕБЪР ЯЗОВИР БАТАК, ХОТЕЛ СЕЗОНИ, ХОТЕЛ ЛA КАСА, СЕМЕЕН ХОТЕЛ ЕТЕРНО, СЕМЕЕН ХОТЕЛ СУИТ ЛАЙФ, СЕМЕЕН ХОТЕЛ ЛИДИЯ, ВИЛИ УЮТ, КОМПЛЕКС КАТАЛИНА, KЪЩА ЗА ГОСТИ - ГР. БАТАК,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук